woensdag 16 januari 2019
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nieuwe doodgravers gevraagd

  • woensdag, 26 december 2018 06:18

Ze zijn de zeventig gepasseerd. Het is mooi geweest, zeggen ze. Het delven van een graf, vooral als het om een dubbele versie gaat, valt hen steeds zwaarder. Frans Blokhorst en Bennie Rupert stoppen als doodgraver oftewel grafdelver op het kerkhof van het dorp. Ik was benieuwd naar de gang van zaken bij dit serieuze karwei. De twee zwagers begonnen in 2011 met hun nieuwe vrijetijd job. Acht jaar geleden. Ze herinneren zich nog dat het graf van Jan Knol het eerste was. Tonnie Broshuis en Jan Derkink stopten ermee. Ze vonden de klus te zwaar en om dezelfde reden stoppen Frans en Bennie nu ook. ‘We hebben destijds meteen “ja” gezegd. Gerard Oude Meijers benaderde ons namens de parochie’, herinneren ze zich.

De godfather van Hengevelde is niet meer

  • donderdag, 06 december 2018 09:01

Soms zou je haast denken dat Marinus Kuipers onsterfelijk was. Bijvoorbeeld afgelopen zomer toen ik door de Eeftinkstraat reed en hij daar in zijn tuin bezig was en we nog even een prettig gesprekje voerden. Maar tamelijk plotseling is er dan toch een einde aan zijn leven gekomen en dat stemt ons droef. Fysieke malheur werd hem te machtig. De godfather van Hengevelde is 90 jaar geworden. We zullen hem missen, maar koesteren de lange tijd dat hij onder ons was. Want hij heeft Hengevelde veel gebracht. Onnoemlijk veel.

Wat is nou typisch Broshuis? Het antwoord laat zich raden. Ze zijn rustig en staan niet graag op de voorgrond. Zo kennen de Wegdammers de mannen en vrouwen van De Baas, zoals de familie uit de Stegenhoek in de volksmond genoemd wordt.
‘Maar’, zegt Tonnie, ‘als we bij elkaar zijn kan de discussie hoog oplopen.’
‘Omdat wij allemaal onze meningen hebben’, reageert Theo. ‘Maar als we uit elkaar gaan, heeft niemand met een van de anderen een probleem.’
De familie Broshuis staat centraal in de zevende aflevering van de serie over grote Wegdamse gezinnen.
(Foto. Eind jaren 40. Jans en Grade poseren met hun kinderen. Boven vlnr Marinus, Mien, Gerhard, Annie, Jan, Christien, Herman en Hendrik. Onder Tonnie, Frans, Theo en Bernard)

Glanerbrug is booming, althans qua voetbal. De drie clubs uit het grote grensdorp achter Enschede bezetten de eerste drie plaatsen van de ranglijst in de derde klasse A. Wie van deze drie wordt kampioen, Sportlust, Avanti W of Eilermark? Ik zeg Sportlust, want het elftal met oa voormalige semiprofs en –topamateurs in de gelederen, is heel sterk. Niki Leferink, de trainer van DSVD, zei vorige week al na de 4-1 nederlaag, dat Sportlust te goed is voor de derde klasse.  WVV, mijn club uit Hengevelde, was eergisteren aan de beurt op eigen veld. Het werd een nederlaag met dezelfde cijfers. Driekwart van de derde klasse A zijn dorpsclubs als DSVD en WVV. Ze teren nagenoeg uitsluitend op aanwas uit de eigen jeugd en kunnen niet op tegen ploegen als Sportlust of Eilermark, die elk seizoen meer dan een handvol nieuwe spelers aantrekken. Eilermark begroette zelfs twaalf aanwinsten. Avanti kreeg er vijf bij en Sportlust zelf zes.
‘Ze geven die spelers een paar centen en dan komen ze graag’, zei iemand die het kan weten.
‘Juist niet’, zei iemand anders die het ook kan weten, ‘die spelers kennen elkaar. Ze zien wie er speelt bij Sportlust en willen er dan ook gaan voetballen, ook al spelen ze daar onder hun niveau.’ Feit is dat betrekkelijk jonge ex-profvoetballers als Dario Tanda, Kevin Spanjaard en Coen Gortemaker uitgerekend bij Sportlust neerstreken om hun carrière te vervolgen.
In 3A zijn de kaarten dus al geschud na vier wedstrijden. Sportlust, dat op zondag geen lagere elftallen heeft, won ze alle vier dik. In drie ervan scoorden de aanvallers vier keer. Alleen tegen NEO werd het ‘maar ’3-0. Wat wil je ook met jongens als Holtmann, Strijker, Hempenius en Spanjaard, die hun hele carrière al gemakkelijk scoren.
Avanti heeft ze ook alle vier gewonnen, Eilermark echter boekte één nederlaag (tegen NEO). Twaalf nieuwe spelers heb je maar zo niet ingepast.
In Glanerbrug kan in april de vlag uit. Sportlust wordt ongeslagen kampioen en promoveert. Avanti en Eilermark gaan hogerop via de promotiewedstrijden. Voor Glanerbrug en omstreken zou het mooi zijn en ook voor de derde klasse A die dan weer met minder megalomane concurrenten een mooie competitie kan vormen waarin iedere club kans heeft op promotie.
WVV gaat zondag naar Avanti. Wat zou een gelijkspelletje mooi zijn voor de groengelen, maar ik vrees het ergste.  Sportlust- Reutum wordt weer 4-1 en hopelijk krijgt Eilermark een lastige middag bij Saasveldia. NEO wint in Lonneker, wint daarna ook de meeste wedstrijden, maar zal het uiteindelijk gaan afleggen tegen de Glanerbrugse grootmachten. Overigens, november is de eerste feestmaand in Glanerbrug, want dan staan de eerste twee derby’s op de rol.

(Bron: TwenteSport.com)

Assink, overal leegte en stilte

  • maandag, 15 oktober 2018 05:24

Mijn neef André was zo aardig om mee te gaan. Hij heeft nog een sleutel van het voormalige horecabedrijf. De nieuwe eigenaar Marcel Eijsink (geen familie) was akkoord en zo dwaalden we op een dinsdagnamiddag in september door het pand dat ooit een bloeiend horecabedrijf was. Voorcafé, slijterij, bijzaal, kelders, grote zaal, toneel, toneelkelder, Schöppe, kantoor, keuken, de privékamers op eerste de etage. Ik wilde dat graag nog eens proeven, als een soort van afscheid van de omvangrijke zaak waar ik van kinds af talloze uren heb doorgebracht. Ik wilde graag het vermaarde bedrijf nog een keer van binnen zien, nog één keer de sfeer opsnuiven, wat ronddolen, herinneringen terug laten komen in mijn hoofd. Maar prettig was het niet. Verdrietig wel. Want overal hetzelfde beeld: leegte en stilte.

Wordt Roy Workel de Guy Roux van WVV?

  • zaterdag, 22 september 2018 14:30

Hoe wil je een carrière als zelfstandig trainer beter beginnen dan Roy Workel, de hoofdtrainer van WVV? De 38-jarige Hengeveldenaar twijfelde medio 2017 wel even toen het bestuur onder aanvoering van zijn broer en voorzitter Maurice hem een aanzoek deed.  ‘Ik dacht toentertijd dat ik geen trainer van WVV zou kunnen zijn als mijn broer er voorzitter is’, zegt hij. Maar het liep anders, hij sprak het bestuur uitgebreid en nam vervolgens de leiding van de net gedegradeerde ploeg op zich. Hij leidde de selectie vlot een vaardig naar het kampioenschap van de vierde klasse. Zondag begint hij aan zijn tweede seizoen. Een interview.

Ab Vonkeman, een leven lang Storkiaan

  • zondag, 16 september 2018 06:42

Ze zaten altijd ’s morgens in de werkbus oftewel de warkbusse. Elke dag om half 7, 7 uur en half acht vertrokken er vanaf café De Witte enkele extra bussen van de OAD naar Hengelo met daarin een mix van scholieren en werknemers. De mannen en misschien ook enkele vrouwen werkten bij Stork en andere bedrijven. Een aantal jongens van mijn leeftijd zat op de Storkschool. Zoveel jaar verder, in 2018, bestaat Stork 150 jaar. Er is een prachtig muziektheaterstuk gecreëerd, er is een aantal boeken gepresenteerd met fraaie terugblikken op het bedrijf dat in eigen land en overal in de wereld zeer bekend was. Hengelo wil het weten dat Stork jubileert. Een van de weinige Wegdammers die in zijn werkzame leven alleen Stork als werkgever heeft gehad, is Ab Vonkeman (79). Een interview met hem en zijn vrouw Truus (82).
 
(Foto. Het is 17-9-1993. Ab wordt geridderd. Hij is 40 jaar bij Stork, gaat in de vut en krijgt het lintje tevens voor zijn vele verdiensten voor het verenigingsleven van Hengevelde. Truus speldt hem de versierselen op de revers. Rechts loco-burgemeester Gerard ten Thij van Hengelo.)

Kalm, bedaard, elkaar laten uitpraten. Tussendoor even een boompje opzetten over voetbal, de geliefde sport van de familie Escher. Of over het geloof, want dat speelde een grote rol in de opvoeding van het Markveldse gezin van Graads en Marie. We zitten aan tafel bij Willie en zijn vrouw Ria in Goor tegenover het terrein van het School- en Volksfeest.
In de serie grote Wegdamse gezinnen is het de beurt aan de zes Eschers die nog onder ons zijn: Diny (86), Annie (83), Theo (79), Gert (77), Willy (76) en Aloys (71). Vijf broers en zussen zijn overleden.
(Foto uit 1953. Boven vlnr Willy, Theo, Harrie, Annie, Gerhard en Johan. Onder Toon, Marietje (Mieke), Graads, Marie, Aloys en Dinie.)

all4gsm

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Enquête

Poll: Vuurwerkvrije zones in Hengevelde?

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

Blijf uit de buurt van negatieve mensen

Zij hebben een probleem voor iedere oplossing

 

Suggesties ? [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren