Van het een komt soms het ander. We publiceerden onlangs op Wegdam Nieuws verhalen over de bevrijding van 75 jaar geleden. Zo beschreven we de gebeurtenissen op de boerderij van Goselink op de eerste april van 1945 en de avonturen van Frans Babeliowsky die geëvacueerd was in Hengevelde en onderdak vond bij de familie Doeschot. Frans was een jongen van 16 jaar, maar hij sloot zich manhaftig aan bij een groep verzetsmensen die het leven van de Duitse bezetter zo goed mogelijk probeerden te ondermijnen. Ook Nies Goderie uit Steenbergen deed dat. Hij was ondergedoken bij Dieks en Mina Vonder, niet ver van de boerderij van Doeschot.
Goderie woont thans in Roosendaal. We kwamen hem op het spoor en vroegen hem naar zijn belevenissen in Hengevelde ten tijde van de bevrijding.

Aan de serie waarin we geëmigreerde Wegdammers vroegen naar hun ervaringen met corona, wordt andermaal een hoofdstuk toegevoegd, Nieuw-Zeeland. Interessant, want aan de andere kant van de aardbol. Hoe is de toestand daar medio juni 2020?
Aflevering 13: Roeline Kuijer vanuit Kirwee (Nieuw-Zeeland).
woensdag, 10 juni 2020 05:07

De bank...

Hij is terug, onze bank. Misschien is ie 100 jaar oud, we weten het niet. Hij stond achter ons vorige huis, maar na een cosmetische behandeling door de beste timmerman van Beckum (en omstreken) mag hij de voorkant van onze huidige woning sieren. Fier, onverwoestbaar, goed in de verf staat ie daar voor weer eindeloos veel jaren.

Voor de serie waarin we geëmigreerde Wegdammers vroegen naar hun ervaringen met corona, wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd: Ecuador in Zuid-Amerika. We zaten met de aflevering vanuit Aruba (Oda Brummelhuis) al wel een beetje in de buurt, maar Zuid-Amerika hadden we nog niet. Hoe is de toestand in de hoofdstad van Ecuador?
Aflevering 12: NIEK JANNINK (bijna 39) vanuit Quito (Ecuador).
(onderaan Nieks verhaal vindt u nog wat meer info over hem)

Het is 1 april 1945. Eerste Paasdag. Het zou voor Hengevelde een belangrijke dag worden. Bernard en Dora Doeschot gaan naar de vroegmis om 7 uur. De onderduikers Frans Babeliowsky en Jan Kil melken de koeien op Erve de Könnink. Even later wordt Jan opgehaald door andere onderduikers. Zij gaan naar de Mis van 8 uur. Dan komen Bernard en Dora thuis. “De Tommies zijn er, de Tommies zijn er”, roepen ze. Frans is niet van plan daar in te trappen. Het is immers 1 april. Maar als Bernard en Dora niet ophouden hun enthousiasme te uiten, pakt hij zijn fiets en racet naar het dorp.
(foto: Hengevelde is bevrijd. Een aantal onderduikers annex verzetsstrijders gaat op de foto. Vlnr Christ van Kaam, Frans Babeliowsky, Jan Kil, Piet Bakx, Nies Goederie en Frans Vervloet. Op Frans Babeliowsky na zijn het Brabanders) 

Pagina 1 van 26