zondag, 27 december 2020 05:52

De Wegdammers, toneelclub van hoog niveau

Toen kort na de Tweede Wereldoorlog Hengevelde weer opgebouwd was en ook het culturele leven op gang begon te komen, ontstond de toneelclub De Wegdammers. De senioren van het dorp zullen zich die tijd glimlachend herinneren. Bij Assink en later in een heus openluchttheater werden de stukken opgevoerd: blij- en treurspelen, speciale voorstellingen voor kinderen. Elk stuk werd meerdere keren opgevoerd en altijd zat de zaal of de tribune vol. Na enige tijd kwam het publiek van heinde en ver. En ooit speelden de Wegdammers een stuk dat bussen vol geïnteresseerden trok uit het hele land. Hengevelde stond op de kaart door een groep uitmuntende acteurs.
(foto: Voorstelling in de Kuil, volle bak, zitplaatsen te weinig) 

vrijdag, 11 december 2020 05:38

Oom Theo 95 jaar

Nog even terug naar zaterdag 5 december, altijd een mooie dag. Ook in coronatijd ging pakjesdag in de meeste gezinnen gewoon door. Maar die vijfde december is tevens de verjaardag van de enige oom die wij als Markveldse Eijsinks (Kagelink) en Hengeveldse Assinks nog hebben. Oom Theo werd afgelopen zaterdag 95 jaar. Hij woont in Arnhem, maar zoals jullie op de klassenfoto’s zien, heeft hij ook in Hengevelde de nodige stappen gezet. Hij was onderwijzer op de lagere school, speelde mee in een aantal voorstellingen van De Wegdammers en voetbalde een aantal jaren in het eerste elftal van WVV.
(Foto: De jarige Theo leest een felicitatie voor)

zaterdag, 07 november 2020 06:50

Wegdammers in het buitenland, een update

Corona. Het woord alleen al hangt je bijkans de keel uit. We deden kalm aan afgelopen voorjaar, waren attent, maar zitten een half jaar later alweer in een lockdown en ineens is het ook in Twente volop raak. Ook Hengevelde is bezocht door het virus. Verschillende Wegdammers zijn slachtoffer van het schrik aanjagende Covid-19. Wegdam Nieuws informeerde in het voorjaar bij geëmigreerde Wegdammers hoe de toestand in hun land en in hun contreien is. Dertien voormalige dorpsgenoten reageerden op onze vraag. Maar hoe is het nu. We vroegen hen dat weer. Vier van hen gaven gehoor aan onze vraag. Drie van hen meldden zich vanuit een Europees land, Ruben Sander beschrijft de huidige toestand in zijn land Thailand. Lees en zie de verschillen met ons eigen land en vooral met deze regio.

donderdag, 05 november 2020 05:37

Nobby

Bij het bericht dat Nobby Stiles (links) alias the toothless tiger is overleden, gingen mijn gedachten meteen terug naar het WK voetbal in 1966, toen Engeland met een beetje geluk in eigen land wereldkampioen werd. Een van de steunpilaren van dat elftal was de bikkelharde Nobby Stiles. Je zou hem maar tegenkomen met dat angstaanjagende bovengebit. De kleine middenvelder trok zijn poot nooit terug, maar kon ook goed voetballen. Eén of twee van dat soort militante spelers die vaak worden aangeduid al terriërs, maken een elftal sterker. Stiles was onmisbaar in het Engelse elftal van toen.

vrijdag, 13 november 2020 05:10

VERDWENEN CAFÉS. DEEL 3 HALFWEG

De naam was logisch. Het café was gebouwd, maar hoe moest het heten? Dat was niet moeilijk. Het lag midden tussen Hengevelde en Goor, dus kreeg het de naam Halfweg. Intussen is het bijna honderd jaar geleden dat Gerhard Spijkerman en zijn vrouw Hanna zich daar vestigden aan de Goorsestraat. Het jaartal 1926 staat er met grote cijfers voor. Het café had een vaste klantenkring, maar was ook een prima plek voor passanten om er even aan te leggen. ‘En zondag kwam er veel fietsvolk’, vertel Gert Spijkerman. We wilden meer weten over het voormalige horecabedrijf met de naam Halfweg. Bij Gert en diens vrouw Annie waren we aan het juiste adres. Gert is de enige zoon van Gerhard en Hanna die nog in leven is. Ook voormalige klanten gaven een aardige kijk op het café uit de vorige eeuw.

Pagina 1 van 28