Aanvang herstel werkzaamheden vernielde grafmonumenten

Vakspecialisten zijn deze week begonnen met de herstelwerkzaamheden van de vernielde grafmonumenten op de algemene begraafplaatsen in Goor en Delden. Zij werken samen met de vrijwilligers die daar werkzaam zijn.
Verantwoordelijk wethouder Ben Eshuis: ‘Ik ben van mening dat de trieste aanblik als gevolg van de vernielingen, voor zover mogelijk, zo snel mogelijk moet worden weggenomen’.

De gemeente maakt haast met de aanvang van de herstelwerkzaamheden omdat afgebroken randen van grafmonumenten nu nog schoon zijn en daardoor goed te verlijmen Door deze voortvarendheid zullen niet alle nabestaanden  kunnen worden achterhaald voor aanvang van de werkzaamheden.
Een deel van de grafmonumenten is helaas niet te herstellen. De nabestaanden van deze grafmonumenten zullen in een later stadium worden aangeschreven. Zij beslissen dan zelf wat er gaat gebeuren met het betreffende grafmonument.

Grafmonumenten met cultuurhistorische waarde die niet meer te herstellen zijn zullen worden vervangen. Dit in nauw overleg met een aantal partijen zoals de commissie funerair erfgoed, de plaatselijke stichting Heemkunde, de stichting RIBO en een aantal steenhouwers.
De herstelwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd in de maand november 2013. De grafmonumenten worden hersteld door vakspecialisten in nauwe samenwerking met de vrijwilligers die werkzaam zijn op de begraafplaatsen. Zij beschikken over veel kennis van de plaatselijke begraafplaatsen. Op deze manier kan een kwalitatief goed herstel van de grafmonumenten worden gegarandeerd.