donderdag, 26 november 2020 22:22

Een dagje 'Circus Maradona'

Geschreven door
Maradona met zijn grote gevolg naar het trainingsveld Maradona met zijn grote gevolg naar het trainingsveld

Deze week werd hij voor de laatste keer getackled en misschien was het wel een tackle die hij zelf uitlokte. Diego Armando Maradona zal niet meer opstaan, hij overleed op 60-jarige leeftijd als misschien wel de allergrootste voetballer die er ooit geweest is.
(door Arthur Schoneveld)

In de zomer van 2017 las ik op een voetbalsite dat trainer Maradona met zijn club FC Fujairah uit de Verenigde Arabische Emiraten op bezoek was in Mierlo. Hij had honger en bezocht de plaatselijke Hema, waar Maradona aan een stomverbaasde medewerker vroeg of ze een rookworst op kon warmen. Ik geloofde mijn ogen niet en dacht, daar moet ik naar toe! Het was zomervakantie en ik had alle tijd. Ik polste mijn vriend Kasper Put of hij het zag zitten morgen die kant op te rijden en te kijken of we een foto met de grootheid konden scoren. We moesten op de gok, want bellen met het Carlton De Brug leverde niets op. Niemand mocht het hotel in en ze deden geen uitspraken over de tijden dat er werd getraind of dat er een wedstrijd werd gespeeld.

Een lange rit. Eén uur en drie kwartier met 30 graden op de thermometer en een falende airco. Eenmaal aangekomen bleek dat we niet de enige belangstellenden waren. Zo'n 30 anderen hadden hetzelfde idee en stonden urenlang voor de deur te wachten. Assistenten, spelers, begeleiders en andere medewerkers van FC Fujairah kregen we te zien, maar geen Maradona. Hij lag lekker op zijn bed uit te rusten en bekommerde zich niet om die paar Tukkers. We keerden onverrichter zake huiswaarts en zeiden tegen elkaar: "Leuk geprobeerd!".

Het zat me echter niet lekker en 's avonds vroeg ik of Kasper de volgende dag weer mee ging. Die zag dat helemaal niet zitten, dat klere eind in een oude Volvo zonder airco en ik begreep hem ook nog wel. Ik besloot het er toch op te wagen en ving eenmaal aangekomen signalen op dat ze gingen trainen.
'Yes, ik ga hem zien!', was de gedachte.
En alleen de training was al een belevenis. Maradona kwam omringd door vele 'rechterhanden' naar buiten en liep het veld op. Van training geven kwam niet veel, dat liet hij aan anderen over. Maradona schoot zo'n twintig ballen op doel in de training die een uur duurde. Hij liep wat rond, schreeuwde af en toe wat naar een speler en sloot af met nog wat ballen op doel te schieten. Dat was overigens niet imposant, want Maradona liep moeilijk en je kon zien dat zijn levensstijl zijn tol had geëist. Al met al zag je wel dat zowel op als naast het veld alle ogen gericht waren op 'Circus Maradona', want zo kon je de lallende hoofdtrainer wel omschrijven op dat moment. Een clown, artiest en showman in een lichaam van 1,65 meter gevangen.

Na afloop gebeurde het dan toch. Met zo'n vijftig belangstellenden mochten we ons opstellen voor de ingang van het hotel. Maradona ging even uitrusten in de lounche, onder het genot van een borrel, alvorens hij tijd vrij ging maken voor de fans. Ik was de gelukkige als een van de eersten naar binnen te mogen om met hem op de foto te gaan. Want enkele foto's later had Pluisje er al genoeg van en liet hij enkele teleurgestelde fans achter zonder foto. Het was tijd voor alcoholische versnaperingen in de hotelbar. Veelzeggend, maar tegelijkertijd trots dat de foto gemaakt was, keerde ik huiswaarts.

Nu, drie jaar later moet ik nog regelmatig uitleggen dat de foto niet bewerkt is met Photoshop, maar toch echt gemaakt is. 

Maradona is niet meer. Na een 60-jarig turbulent leven dat hij leefde voor drie. Per sempre, Diego!

IMG 1383


Arthur Schoneveld
Redactie WegdamNieuws.nl

Laatst aangepast op vrijdag, 27 november 2020 11:25
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.