Wijngaard Hoog’nkaamp druk aan het oogsten: “2018 één van de beste en mooiste jaren”

Op de grens van de gemeenten Haaksbergen en Hof van Twente ligt wijngaard ’n Hoog’nkaamp, enkele kilomters buiten Hengevelde. Daar is de familie Hoesstee druk bezig met alweer de zevende oogst in de geschiedenis van de wijngaard. Michel Hoesstee vertelt over de soorten druiven op hun grond: "We hebben vijf verschillende soorten druiven. De eerste druivensoort die in het jaar geplukt wordt, is de Solaris. Daarna plukken we de Cabernet Cortis en daarna de Noir en de Cabertin. Tot slot wordt de Cabernet Blanc geplukt. Vaak zitten er enkele weken tussen de verschillende plukken. Afhankelijk van de hoeveelheden die aan de planten zitten, kunnen we elke soort in 2 tot 3 dagen plukken. Bij het plukken krijgen we help van vele vrijwilligers, zoals familie, vrienden en bekenden.
Maar heeft de extreme droogte ook invloed gehad op de oogst? Michel: 

"Het jaar 2018 is één van de beste en mooiste jaren voor de druivenopbrengst tot nu toe. Naar verwachting gaan we rond 20 augustus de Solaris plukken, terwijl dat in voorgaande jaren half september was. De datum om te plukken is afhankelijk van de oechsles (suikergehalte). Deze moet rond de 90 (of hoger) zijn. De kwaliteit van zowel de plant als de druif is dit jaar zeer goed. Er zitten geen ziektes in de bladeren, wat heel belangrijk is voor een goede druif. Van de droogte hebben we dan ook helemaal geen last gehad, omdat de druivenplanten zich heel diep wortelen. Zij hebben dus altijd water tot hun beschikking. Voor (oudere) druivenplanten kan het niet droog en warm genoeg zijn.

"Als de druiven zijn geplukt, gaan ze naar de wijnmakerij. De witte druiven worden ontsteeld, geperst en daarna gaan ze in vaten. De druiven moeten een jaar rijpen voordat ze kunnen worden gebotteld. De rode druiven worden geperst en de schil wordt nog 14 dagen in het product gehouden voor de kleur. Daarna wordt het gefilterd en in vaten gedaan. De rode druiven moeten ongeveer twee jaren rijpen, voordat ze worden gebotteld. Er worden vijf soorten wijn voor ons gemaakt, namelijk wit zoet, wit droog, rosé, rood en rood droog. Deze wijnen zijn te koop bij ons aan huis, bij Wijnhuis De Deurne in Hengevelde en bij Gall & Gall in Haaksbergen en Goor. Als er mensen zijn die willen helpen met plukken, dan kunnen ze contact opnemen met John Hoesstee (06-23 73 11 94) of Michel Hoesstee (06 - 15 35 67 29)."


Michel Hoesstee met wijn gemaakt van 'zijn' druiven