dinsdag, 08 januari 2019 06:03

Ouderdom komt met gebreken? "Niet als het aan ons ligt!"

Geschreven door

Beweegpunt Hof van Twente biedt mensen de kans om een gratis proefles te volgen. Ze zijn gevestigd op Sportpark Rupertserve en hebben in de loop der jaren een grote kring klanten opgebouwd. Als je jong, fit en gezond bent staat "vaker sporten" meestal niet bovenaan je lijstje met goede voornemens. Maar geleidelijk word je wat ouder en begin je te merken dat je broeken steeds strakker gaan zitten, je rug regelmatig opspeelt en je tot je verbazing behoorlijk buiten ademt raakt als je eens met de trap naar de derde verdieping moet. Je spiegelbeeld (of was het toch je wederhelft of de dokter?) begint je steeds vaker in te fluisteren dat het toch echt hoog tijd wordt om meer te gaan bewegen. Tenslotte wil iedereen graag gezond oud worden. Toch is dat absoluut niet vanzelfsprekend: het aantal 60-plussers dat fit is zonder medicijnen om de bloeddruk of het cholesterol te verlagen, het bloed te verdunnen of de hartfrequentie binnen de perken te houden is procentueel gezien erg klein. De 60-plussers die wel topfit zijn hebben dat doorgaans te danken aan een actief bewegingspatroon. Zo vlak na de feestdagen kom je tot het besef dat je je dit jaar misschien weer een beetje hebt laten gaan bij het kerstbuffet. De overstap naar een dieet van wortels en sla is echter ook niet helemaal wat je voor ogen hebt... Daarom meld je je vol goede moed aan bij de sportschool in Hengevelde!

Alle begin is moeilijk, en het zal af en toe even lastig zijn om jezelf van de bank te slepen, die herhaling van Voetbal International of "Help, mijn man is klusser" lijkt ineens veel belangrijker. Het geheim zit hem echter in de regelmaat: bewezen is dat door een bezigheid tenminste 30 keer te herhalen, deze een gewoonte wordt. Na een paar weken de sportschool te hebben bezocht zul je al merken dat je er plezier in begint te krijgen! Je beweegt makkelijker, begint de eerste resultaten te zien en voelt je zelfs een beetje schuldig als je eens een keertje moet overslaan. Het investeren in slechts één, maar liever nog twee keer sporten per week kan een groot verschil maken voor je gezondheid.

Wist je dat?

- Door te sporten je beter slaapt, je je fitter voelt en je een betere weerstand opbouwt

- Je spiermassa langzaam maar zeker vergroot wordt ten koste van je vetmassa

- Deze spiermassa de stofwisseling aanwakkert

- Je door intervaltraining in relatief korte tijd zowel conditie opbouwt als vet verbrandt

Is je interesse gewekt, kom dan geheel vrijblijvend langs voor een gratis proefles in onze sportschool “Beweegpunt Hof van Twente”, op sportpark “Het Rupertserve”.

Sportieve groetjes, Jan Schoneveld. Tel. 0547-333739.

Laatst aangepast op maandag, 07 januari 2019 22:30
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

1 Reactie

 • Reactielink Jan Mulleman dinsdag, 08 januari 2019 08:46 Geplaatst door Jan Mulleman

  Binnenkort ook gratis mondharmonica les in Hengevelde?

  In het jaar 2001 kwamen Aartje (mijn vrouw) en ik in Hengevelde wonen. Ik speelde op dat moment al met veel plezier zo’n 25 jaar mondharmonica. De laatste 6 jaar gaf/geef ik gratis mondharmonica les in de Achterhoek (Meddo en Neede); met name aan mensen met ademhalingsproblemen, zoals COPD (Longemfyseem en Bronchitis) en Astma.

  In december 2012 ben ik vervroegd met pensioen gegaan om fulltime mantelzorger te worden voor Aartje (COPD). Een paar maanden daarvoor kwam mij ter oren dat mondharmonicaspelen goed was voor het trainen van de ademhalingsspieren. Tja, dan is de verbinding snel gelegd. Ik besloot een deel van mijn vrije tijd te gaan besteden aan het geven van gratis mondharmonica les aan zieke mensen zoals Aartje.

  Mijn eerste idee was om met een lesgroep in Hengevelde te starten. Een oproep in de Höfte, het Hofweekblad en Tubantia leverde toen helaas niet het gewenste resultaat op. Gelukkig werd ik wel door het Longfonds (werkpunt Winterswijk) in de gelegenheid gesteld om in Lievelde een presentatie te geven. Kort daarna meldden zich 20 personen en startte in Meddo mijn eerste lesgroep. Twee jaar later startte in Neede mijn tweede lesgroep. Hier volgen momenteel 27 personen de mondharmonicalessen. Beide lesgroepen zijn op dit moment in goede handen van twee bekwame begeleiders die ikzelf heb les gegeven.

  Het laatste jaar heb ik al een aantal keer de vraag gehad waarom ik geen mondharmonica les in de Hof van Twente geef. Mijn antwoord op deze vraag was dan eerlijk “omdat in Hof van Twente hiervoor geen animo was”. In het jaar 2017 heeft de Stichting Zomerfeesten Hengevelde mij een cheque ad € 300,00 overhandigd voor het opzetten van een lesgroep in Hengevelde. Op dat moment wilde ik mijn lesgroep in Neede niet zonder een bekwame docent achterlaten. Nu mijn lesgroep in Neede wel in handen is van een bekwame docent heb ik mijn handen vrij om in Hengevelde (Hof van Twente) een lesgroep te starten. Vandaar deze oproep.

  Bij voldoende animo wil ik in Hengevelde een voorlichting/proefles geven en meer vertellen over mijn gratis mondharmonicalessen aan mensen met een ademhalingsprobleem. De leeftijd speelt geen enkele rol. Het hebben van muzikale kennis en/of muzikaal zijn is niet nodig. Gezonde mensen kunnen zich niet aanmelden.

  Men hoeft ook geen notenschrift te leren. De muzieknoten van de liedjes die wij spelen, voorzie ik van cijfers die corresponderen met cijfers die op de mondharmonica staan. Iedereen kan het gemakkelijk leren! Het enige dat men nodig heeft, is een lespakket: tafelstandaard, 4-ringsmap en een mondharmonica; kosten ongeveer €50,00. Ik adviseer en help bij de aanschaf hiervan. Verder zijn er geen kosten.

  Bij mijn mondharmonicalessen hanteer ik drie steekwoorden en wel in deze volgorde: gezondheid, gezelligheid en muziek. M.b.t. de gezondheid merk ik op dat de mondharmonica’s waarop wordt gespeeld goed schoon zijn te houden/maken. Om het gezellig te maken leer ik u alle soorten liedjes te spelen met instrumentale begeleiding. Geurtjes en roken zijn tijdens het lessen taboe.

  Muziek maken is om veel redenen gezond voor de mens. Zo houdt muziek maken ons brein langer fit. Het samen muziek maken is goed om andere mensen te ontmoeten en eenzaamheid zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Er is altijd wel een luisterend oor.

  Ik geef mijn wekelijkse mondharmonicalessen overdag, het liefst van 11.00 - 12.30 uur. De ervaring is dat mensen met een ademhalingsprobleem zich het best voelen tussen 10.00 en 15.00 uur. De locatie wordt het Kulturhus de Marke in Hengevelde.

  Is er geen of onvoldoende animo in Hengevelde, dan pas zal ik mij richten op de andere woonkernen van Hof van Twente.

  Wilt u meer weten, raadpleeg dan mijn website http://www.MHTNederland.nl., en/of kijk ook op facebook van MHT Nederland en/of stuur mij een mail en/of bel mij.

  U kunt u interesse kenbaar maken en/of vragen stellen via mail: Longpatienten@Gmail.com. De lesgroep mag zo’n 20 personen groot zijn. Vol is helaas vol.

  Wie weet tot ziens.


  Jan Mulleman
  MHT Nederland
  Hengevelde
  334441

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.