zondag, 20 december 2020 06:39

Pieter Column; De Plezierige Petrusshow (40)

Plezierige Petrusshow schittert als gezellig geslaagd alternatief voor het traditionele “kroamschudd’n in Hengevelde

Toen ik begon met deze column moest ik even denken aan het begin van mijn “Column Tijdperk”. Met mijn drone vlieg ik al bijna veertig keer over Hengevelde en omstreken. Steeds op zoek naar namen, nieuwtjes en bijzonderheden. Scherpe luidsprekers van mijn “luchtacrobaat” hebben veel wervelende wetenswaardigheden ontvangen.
Maar bij het schrijven van deze column kon ik mijn drone gewoon thuisblijven in zijn hangar. Gewoon omdat ik vanuit mijn luie stoel de hele dag kon genieten van de Petrusshow. Het werd een wervelende show met heel veel verrassingen. Centraal stond de wensboom bij de ingang van de kerk. D.J. Bart Eshuis heeft als een volleerd entertainer muziek, gesprekken en verrassingen met een “kerstsausje” besprenkeld.
De uitzending, in samenwerking met Hofstreek FM, begon om 10.00 uur. Maar ja, ik had het niet goed gelezen. Daarom nuttigde ik mijn ontbijtje al om 9.00 in afwachting van de bijzondere uitzending vanuit Bethlehem dorp Hengevelde. En wachten duurt lang. Maar ik was niet de enige. Juf Susan, met heel veel Hengeveldse roots, zat ook te vroeg in afwachting van wat zou gebeuren.

Het is bijna Sinterklaas. De goed heilig man heeft het fysiek heel zwaar. Niet zijn ouderdom plaagt hem, maar de curieuze corona maakt zijne heiligheid meer tot een “computerscherm vulling”. Er is in Hengevelde van alles te doen rond zijn verjaardag. Maar Nicolaas zal thuis geen warme opwachting meer maken. Dat is heel jammer. Ik spreek uit ervaring. Zelfs de pieten zijn tot zwartwerkers gedegradeerd.

De sint vervult jarenlang een belangrijke rol in Nederland. Daarom hebben veel ouders een zoon Nico genoemd. Een afkorting van Nicolaas. Het komt volgens mijn inlichtingen uit het Italiaans: Nicodemus.  Je weet wel: Nico De Mus. Zo kennen we Nico Dijkshoorn(schrijver), Nico de Haan (vogelkenner) en Nico Haak(zanger). Allemaal Landelijke bekendheden.

Zo heeft Hengevelde zijn eigen Nico: Nico Bebseler.

Hoe het ontstaan van “Nieuw-Hengevelde” en “hybride onderwijs” de tongen lijvig losmaken in Hengevelde

In één week, wat een ontwikkelingen. Eerst de ambitieuze plannen van ons driftige dorp. Denkend aan Hengevelde zie ik ijverige dorpsliefhebbers plannen maken voor de toekomst. Ze bouwen misschien wel wat luchtkastelen maar er is wel over nagedacht. En de plannen schudden ze niet zomaar uit hun mouwen. Breed gedragen door veel verenigingen en instanties. Zelfs het gemeentebestuur van de Hof van Twente wordt even wakkergeschut in hun comfortabele pluche zetel. Volgens mij zijn de bedrijvige bedenkers van deze ingrijpende ontwikkelingen in augustus de bloeiende heide op geweest.

donderdag, 15 oktober 2020 05:20

Pieter Column: 'Met rode oortjes' (37)

Hoe Johan Cruijff en Maarten van Rossum Hengevelde van goede adviezen voorzien in deze onzekere periode.
Heb je de spreuk gelezen van WegdamNieuws van 1 oktober? Er is er maar één die zinnen kon produceren waar je niets van kan snappen. Je kunt er alle kanten mee op. Zoals Johan Cruijff in het veld was, zo ongrijpbaar zijn zijn uitspraken ook. “Er zijn drie soorten mensen. Mensen die kunnen rekenen en mensen die niet kunnen rekenen”. Plaats ik deze uitspraak bij alle berichten van WegdamNieuws, dan is deze Cruijffiaanse uitspraak altijd te plaatsen.

Samenstellingen van de Papierboys, Waterboys en de Petrusschool leiden tot een verschraling en ongewenste discriminatie

Vorige week zag ik ze weer. Met trekker en de o zo bekende papierwagen. Vol plezier en precisie mikten ze hun vertrouwde papierlading op hun papiermonsterwagen. Soms leken de bewegingen wat houterig. Maar vol trots namen ze dan weer plaats op de plank achterop de wagen. En wat mij toen opviel was echt heel bijzonder. Alle leden van deze papierboys hadden baarden! Het deed me denken aan het kinderliedje “Al die willen te kaperen varen, moeten mannen met baarden zijn.” Woest aantrekkelijk” om met de woorden van Herman Finkers te spreken. Toen ik tegen de woest uitziende baarden keek, dacht ik: “Is er anno 2020 geen plaats voor vrouwen bij deze elite club papierverslinders?” Bij navraag blijkt het al jaren een typische mannenaangelegenheid te zijn. O, Vrouwen hebben wel een belangrijke rol. Vaak verzamelen zij thuis het papier en zetten het aan straat. Op sommige plekken zorgen zij voor een hapje en wat drankjes. Maar volwaardig lid van de papierboys voor vrouwen? In Hengevelde zijn er toch zeker wel sterke en lenige dames te vinden die de mannen machocultuur van de Papierboys kunnen versterken en omvormen. Sterke handballers of volleyballers, bijvoorbeeld Esther Tuinte, Anouk Veehof of Ester Wegdam. Moet alleen de naam wat aangepast worden.

Pagina 1 van 9