Eikenprocessierups blijft hoofdpijndossier voor gemeente

Het is naast het onkruidprobleem één van de hoofdpijndossiers van de gemeente Hof van Twente: de eikenprocessierups. Het regende dit jaar klachten van burgers die overlast hadden van de diertjes. Het college van B&W laat in antwoord op vragen van GroenLinks en het CDA weten dat er naar schatting drie keer zoveel meldingen/bestrijdingsgevallen zijn geweest als voorgaande jaren. In de zomer zijn ongeveer 100 bestrijdingsmeldingen per dag doorgezet ter beoordeling naar Gildebor. Op 23 augustus stonden er nog zo n 300 bestrijdingsmeldingen bij de aannemer in behandeling. Opvallend is dat door de bestrijding van alle locaties worden de totale bestrijdingskosten van dit seizoen mogelijk verdrievoudigd is.
Er zijn niet genoeg bedrijven in de Hof die de bestrijding aankunnen, zo wordt aangegeven. Momenteel wordt met een ervaren bestrijder buiten de gemeente gewerkt. Het werkelijke probleem is de landelijke capaciteit bij de aannemers. Er is te weinig personeel momenteel voor de vraag naar bestrijding en dat bepaald de snelheid van bestrijding, zo laat het college weten. Zij adviseren tevens de inwoners overlast in eigen bomen zelf te bestrijden en daarvoor (gelet op de risico’s) een deskundig bedrijf bij in te schakelen.

Ze benoemen hierbij wel dat er vooral niet chemisch bestreden moet worden in het belang van de overige, onschadelijke dieren en het meer biodivers inrichten van percelen/voortuinen etc verder stimuleren. Wel start de gemeente met het verder biodivers ontwikkelen van de eigen gemeentelijke gronden.