Hof van Twente presenteert sluitende begroting voor jaren

Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad opnieuw een sluitende programmabegroting 2018 aan. Ook het meerjarenperspectief is sluitend. Het college heeft de programmabegroting de titel ‘Naar een nieuw evenwicht’ gegeven. In deze laatste begroting van dit college worden de plannen voor het jaar 2018 toegelicht. Wethouder Harry Scholten (financiën) zegt dat: ‘het college om twee redenen behoedzaam is met nieuwe initiatieven waarvoor structurele uitgaven nodig zijn. Dit is de laatste begroting van deze bestuursperiode. In 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen.

De financiële gevolgen van de ontwikkelingen in het sociaal domein maken eveneens dat voorzichtigheid geboden is. Wethouder Scholten zegt ‘verheugd te zijn dat het, ondanks de kostenstijgingen in de zorg, gelukt is een sluitende begroting aan te bieden aan de gemeenteraad. Tevens is ook de lastendruk voor onze inwoners met gemiddeld 6% gedaald’. 

2018 in vogelvlucht Ondanks dat voorzichtigheid geboden is, staat voor 2018 een aantal belangrijke plannen op stapel. De keuzes voor dit nieuwe beleid komen voort uit het debat over de Kadernota 2018 dat plaatsvond in de gemeenteraadsvergadering van juni 2017. Het college stelt voor ook het komende jaar weer geld beschikbaar te stellen voor startersleningen. Dat geeft starters op de woningmarkt een financieel duwtje in de rug.  Het college wil verder werken aan de plannen voor een duurzame gemeente. Doel is dat Hof van Twente in 2035 energieneutraal is. In dat jaar wekken we evenveel duurzame, schone energie op dan we verbruiken in de samenleving.  In Delden werken we aan de ontwikkeling van Sportpark ‘De Mors’, gelijktijdig met de bouw van een nieuw kindcentrum. Ook voor Markelo staat de bouw van een nieuw kindcentrum op stapel, waarin de beide basisscholen in de kern worden gehuisvest, samen met Kinderopvang Hof van Twente. In beide nieuwe kindcentra is op termijn plek voor de opvang van kinderen tussen 0 en 12 jaar.  Als het aan het college ligt krijgt voetbalvereniging Diepenheim in 2018 een kunstgrasveld. Tot slot worden er nieuwe beleidsplannen gemaakt voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning en voor de Jeugdzorg.  

Sociaal domein De kosten voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg stijgen. Het college signaleerde deze ontwikkeling al bij de behandeling van de Kadernota 2018, maar de stijging lijkt zich nu versterkt door te zetten. De oorzaak hiervan ligt in de stijging van het aantal cliënten en de daarmee gepaard gaande kosten. Beide wetten zijn zogeheten ‘openeinderegelingen’. De gemeente heeft een zorgplicht.  Ook spelen er prijsontwikkelingen. Door nieuwe aanbestedingen zijn de kosten voor hulpmiddelen zoals trapliften en collectief vervoer gestegen.  I.v.m. de grote hoeveelheid aanvragen is bovendien meer personele capaciteit nodig. 
          
Tot slot heeft de Centrale Raad van Beroep een uitspraak gedaan die heeft geleid tot een onvermijdelijke stijging van de kosten voor de huishoudelijke ondersteuning. Tot en met 2017 konden de extra kosten hiervoor worden betaald uit de Reserve sociaal domein. De verwachting is dat deze reserve in 2018 uitgeput zal zijn. Het opvangen van deze extra kosten lukt niet zonder te bezuinigen.  Het college stelt de raad voor om ongeveer de helft van de extra kosten te besparen binnen het taakveld Jeugdzorg/Wmo. Voor het andere deel komt de overschrijding ten laste van het (algemene) begrotingssaldo.  

Ontwikkeling lasten 2018 Ondanks de stijgende kosten is  de lastendruk voor de inwoners verlaagd met 6,3% voor een meerpersoons huishouden en met 5,9% voor een éénpersoons huishouden. De rioolheffing hoeft niet te worden verhoogd, omdat de kosten betaald kunnen worden met de jaarlijkse opbrengst van deze heffing. Begin 2017 is Diftar ingevoerd in onze gemeente. Uit cijfers over het aanbiedgedrag van restafval in het eerste halfjaar van 2017 blijkt dat de inwoners minder vaak restafval hebben aangeboden dan de verwachting was. Dit is een goed teken, omdat het afval goed wordt gescheiden. Hierdoor zijn de begrote uitgaven  minder en kan het tarief van het vaste bedrag omlaag. De raad had eerder al besloten dat het tarief voor het aanbieden van restafval omhoog gaat. Dit als financiële prikkel voor het stimuleren van het scheiden van afval. De gemeenteraad stelt de tarieven vast in de raadsvergadering van december a.s.

 
Raadsvergadering De gemeenteraad vergadert over de begroting 2018 in de vergaderingen van 6 november aanstaande vanaf 18.00 uur (meningvormend) en 8 november a.s. vanaf 19.30 uur (besluitnemend). Beide vergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en zijn openbaar.  Inwoners zijn van harte welkom om de begrotingsvergaderingen bij te wonen. De volledige tekst van de programmabegroting 2018 is te vinden op:

www.hofvantwente.nl. 

De gemeenteraad vergadert in twee termijnen over deze begroting.

·         1e termijn: maandag 6 november vanaf 18.00 uur (inloop inclusief maaltijd vanaf 17.00 uur)

·         2e termijn: woensdag 8 november vanaf 19.30 uur