donderdag 25 april 2019
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Waarom belandde Moniek Kleinsman in de politiek en stopte ze met schaatsen?

  • woensdag, 11 maart 2015 11:28
  • Geschreven door 

Moniek Kleinsman (32) is voormalig Nederlands schaatskampioene en kwam in 2006 uit op de Olympische Spelen in Turijn. Ze is nu kandidate voor het CDA (nummer 26) bij de Provinciale Staten-verkiezingen. Tijd voor een gesprek.

Wat ben je eigenlijk gaan doen toen je gestopt bent met schaatsen?

Tijdens het schaatsen hield ik me twee dagen per week bezig met gezondheidsmanagement binnen Twente Milieu. Nadat ik moest stoppen met schaatsen vanwege een zware rugblessure heb ik dat uitgebreid met verzuim en re-integratiebegeleiding. Het is ontzettend mooi wanneer je medewerkers kunt helpen in het bevorderen van de gezondheid. Daarnaast geef ik af en toe presentaties of ben dagvoorzitter. Af en toe probeer ik tijd vrij te maken om mijn schaatstrainersdiploma te halen.

Geen zwart gat dus?

Het leven na de topsport is voor mij zeker geen zwart gat. Ik haal voldoening uit een succesvol re-integratie traject. Ik heb mijn ervaring als verpleegkundige en topsporter optimaal kunnen bundelen. Sinds kort ben ik ambassadrice van het Jeugdsportfonds Overijssel. Ik vind het belangrijk dat ieder kind de gelegenheid heeft om te kunnen sporten.

Maar hoe kom je van de sport in de politiek?

Ik ben tijdens mijn schaatscarrière meerdere keren benaderd om actief lid te worden van het CDA. Ik kon dit tijdens mijn schaatsloopbaan alleen niet combineren met schaatsen. Nadat ik stopte met schaatsen ben ik lid geworden van het CDA Tubbergen. Ik kom uit een boerengezin, het CDA is er voor een vitaal platteland met landbouw. In het verleden ben ik een aantal keer met Annie Schreijer meegegaan naar de Tweede Kamer in Den Haag. Ze heeft me min of meer bij de hand genomen. Vandaar de keuze voor het CDA. Toen ik werd benaderd voor de Provinciale Staten heb ik lang nagedacht of ik zou passen in de wereld die politiek heet. Ik kende net als vele anderen ook de vooroordelen.

Wat doen de provinciale staten?

Ik moet je eerlijk bekennen dat dit voor mij ook niet duidelijk was tot ik me erin verdiepte. Ik wilde weten wat er van me werd verwacht als ik gekozen zou worden. Als Statenlid ben je, naast je gewone baan, ongeveer 18 uur per week bezig. Je bepaalt met je naaste collega’s de hoofdlijnen van het beleid van de provincie. Je kunt dus echt invloed uitoefenen op belangrijke thema’s. Afhankelijk van de thema’s verricht je werkbezoeken en heb je controle op de gedeputeerde staten. Ik wil de informatie vanuit Overijssel overbrengen naar de mensen.

Ik zag dat je op de lijst van het CDA op plek 26 staat, hoe kom je eigenlijk in de provinciale staten?

Ik heb inderdaad niet gunstig geloot met een 26ste plek. Er is een mogelijkheid om er door voorkeursstemmen in te komen, dit kan doordat de mensen mijn naam aankruisen op het kiesbiljet. Hoe meer mensen dit doen, des te groter de kans dat ik erin kom.

Als je in de provinciale staten komt, wat doe je dan terug voor de mensen die op je gestemd hebben?
Ik ben een geboren Tukker, ik woon in Albergen en wil me inzetten voor de Twentenaren. Het is belangrijk dat er iemand is die de belangen van de regio vertegenwoordigt in de Provincie. Daarnaast wil ik mijn ervaring in de sport inzetten. Sport is niet alleen goed voor je fitheid, maar sport brengt ook mensen samen. Jong en oud, dik en dun, blank en gekleurd. Sport is de verbinding in de maatschappij en dat maakt het bijzonder. Zonder fatsoenlijke breedtesport geen topsport.

Daarnaast ben ik van mening dat de Provincie moet ingrijpen wanneer de zorg bij de gemeenten onvoldoende geregeld is. De zorg is vanuit de landelijke politiek letterlijk over de schutting gegooid bij de gemeenten met alle gevolgen van dien. Het signaleren van problemen en het verwijzen naar de juiste instanties is wel degelijk een taak van Provincie.

Wat zijn je politieke ambities?

Ik wil de mensen opzoeken, mensen met elkaar verbinden in Twente en Overijssel. Daarnaast hoop ik jongeren te kunnen motiveren een bijdrage te gaan leveren in de politiek. Uiteindelijk wil ik gaan voor het hoogst haalbare. Maar net als in de sport zal de tijd het uitwijzen waar mijn grenzen liggen.

Laatst aangepast op woensdag, 11 maart 2015 17:08
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Website: www.wegdamnieuws.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

Twee jaar geleden ging ik met vakantie naar zee en werd mijn vrouw zwanger. Vorig jaar ging ik met vakantie naar de bergen en werd ze opnieuw zwanger. Dit jaar heb ik er schoon genoeg van…ik neem haar mee.

Suggesties ? [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren