Energieneutraal wonen in Hengevelde

Nederland is het aan het verduurzamen. Vanaf 2021 mag de gasgestookte CV-ketel alleen nog maar vervangen worden door een duurzaam alternatief. Dan kun je denken aan een warmtepomp, een zonneboiler of wellicht een pelletkachel. Het is de bedoeling dat in 2030 de gaskraan in Groningen helemaal dichtgaat. Hoog tijd om de balans op te maken: welke alternatieven zijn er allemaal voor de CV-ketel? En welke lokale initiatieven zijn er hier in Hengevelde omtrent duurzame energie?Ook in Hengevelde zijn er verschillende initiatieven om het gasverbruik te reduceren.

Alternatieven voor de CV-ketel:

1. Warmtepomp (KLIK HIERvoor aanbieders)
Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Een warmtepomp onttrekt energie uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze energie wordt vervolgens door de warmtepomp omgezet naar bruikbare warmte om jouw huis te verwarmen en voor warm tapwater. Het hoogste rendement haal je met een warmtepomp met bodembron. De rekening van jouw energieaanbieder zal flink dalen. (KLIK HIER voor meerdere energieaanbieders)  Dit zijn echter dure systemen, je betaalt al gauw €20.000. Een stuk aantrekkelijker is de hybride warmtepomp. Dit is een combinatie van een CV-ketel en een warmtepomp. Het is eenvoudig te plaatsen en verkrijgbaar vanaf €5.000. De overheid biedt subsidies van €1000 tot wel €3000 voor een nieuwe warmtepomp.
2. Zonneboiler
Een zonneboiler bestaat uit 2 delen: een collector en een voorraadvat (de boiler). Het zonlicht verwarmt een speciale vloeistof in de collector, en deze verwarmt op zijn beurt het water in de boiler. Dit warmte water gaat dan via de CV-ketel naar de kraan. Een huishouden met 4 personen heeft een boiler van ongeveer 200 liter nodig. Dit kost om en nabij de €3.500. De subsidie ligt tussen de €800 en €1400.
3. Pelletkachel
De laatste tijd is ook de pelletkachel of biomassaketel sterk in opkomst. Een pelletkachel verstookt pellets of houtsnippers. Het is een relatief zuinig systeem met een prima rendement. Er is echter ook kritiek op de pelletkachels. Dat heeft te maken met het feit dat deze systemen veel fijnstof uitstoten. Het systeem kost om en nabij de €6.000 inclusief installatie.
Duurzaamheidsinitiatieven in Hengevelde
Ook in Hengevelde zijn er verschillende initiatieven om het gasverbruik te reduceren.
• Drie ondernemingen op bedrijventerrein ’t Wegdam in Hengevelde verhuizen naar een energieneutraal gebouw met o.a. warmtepompen, zonnepanelen en dubbel glas.
• De gemeente Hof van Twente is bezig met een campagne om de gemeente in 2035 energieneutraal te maken.
• Op Hofkracht.nl vind je een overzicht met actuele duurzame projecten in Hof van Twente.
• Een voorbeeld daarvan is de energiecoöperatie ‘Zuiver’. Het doel van deze corporatie is het starten van grootschalige projecten als zonneparken of zonnepanelen op grote gebouwen.
 
Hans Kisteman
Energie Neutraal Nederland