zaterdag 23 juni 2018
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Elly en Herman samen 80 jaar in het onderwijs

  • maandag, 28 mei 2018 06:18
  • Geschreven door 
Herman van der Kuil met zijn leerlingen Herman van der Kuil met zijn leerlingen

Elly van der Kooi en Herman van der Kuil: beiden 40 jaar in het onderwijs; 40 klassen (en later groepen); ongeveer 1000 kinderen; 40 jaar onderwijsherinnering, nog enkele jaren onderwijstoekomst.
Veel, heel veel, is er veranderd in die veertig jaren. Een willekeurige bloemlezing: de schooltijden, warm eten tussen de middag, de gezondste tijd voor een warme maaltijd, het kan niet meer. Om half negen per klas opstellen in een rij en geordend naar binnen, niet meer van deze tijd. Werken in een schrift, rijen met sommen en woordjes opschrijven, achterhaald. Een paar schriftjes per leerling en een verdwaalde kleurplaat zijn verworden tot pallets vol met wit A4 papier. Wilde je iemand iets zeggen, dan praatte je en je luisterde als je antwoord kreeg. 

Elly

Elly van der Kooi

In de moderne tijd type je en lees je het antwoord in de vorm van een aantal aan elkaar geplakte losse woorden. ’s Middags na school….oude kleren aan en buiten spelen. Hoe lang nog? De tablet, de mobiel, facebook en mail, de tv en netflix vormen nu de wereld van de zich ont- en inspannende mens. Delen leerde je vroeger vanzelf; je was immers met zo velen. Een stempel als een bladzijde netjes en foutloos was; ouderwets. Met topo leerde je alle plaatsen uit je hoofd, van Hoogezand tot aan Sappemeer. Nu moet je enkel weten hoe je een en ander kunt opzoeken. “Weten” heeft plaats gemaakt voor “Kunnen”. De kerk, het vormsel, de eerste communie, hoe lang nog?

Wat is dit nu voor een verhaal of opsomming? Is dit nostalgie? Of “vroeger was alles beter”; Is dit kritisch zijn over de moderne tijd of moeite hebben je er aan aan te passen? Is dit “leven in het verleden, waarschuwen, herinneringen ophalen of is het een statement “niet alle vooruitgang is verbetering”? Wij nodigen de lezer graag uit om over het antwoord zelf na te denken.

Veel, heel veel is er nog hetzelfde als veertig jaren geleden. Nog steeds spelen onze leerlingen tikkertje op de speelplaats of zijn diepgravend bezig in de zandbak. Lachende, spontane en ondeugende gezichten. Trotse, bezorgde en benieuwde ouders, die allemaal het beste voorhebben met hun kinderen. Dertig nieuwsgierige kinderen in de klas, nog steeds geboeid door een mooi verhaal of een goed boek. Nog steeds af en toe die ruzie of die tranen ten gevolge van een kapotte knie en nog steeds die geweldige trotsheid als iets lukt. Het kind zelf is weinig veranderd.

Veel is er hetzelfde gebleven en veel is er die afgelopen veertig jaar veranderd. Het is (daardoor) nooit gaan vervelen. Veertig jaar werken in een schitterend,  uitdagend en boeiend beroep. Het was mooi, en morgen…………………………………….weer fluitend naar het werk.
Elly en Herman

Laatst aangepast op maandag, 28 mei 2018 06:37
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Website: www.wegdamnieuws.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.

all4gsm

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Enquête

Hengevelde is toe aan een 'Dorpsraad'

Ja - 65.7%
Nee - 31.5%

Aantal stemmen: 359
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: juni 6, 2018

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

Later? Later is al lang begonnen!

Tip spreuk: [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren