Micha Rouhof vergelijkt gezondheidszorg Nederland – Indonesië: Corruptie in de zorg

Indonesië kent veelal commerciële ziekenhuizen en klinieken maar er zijn ook wat overheidsziekenhuizen meestal van oorsprong militair. Je kunt met de BPJS niet bij alle ziekenhuizen terecht en zo moesten wij voor onze baby ook op zoek. De nieuwe president van Indonesië heeft de BPJS (publiekelijke gezondheids verzekering). voor heel Indonesië doorgevoerd nu.Dit houdt in dat iedereen zich verzekeren kan voor gezondheidszorg. Uiteraard zijn er verschillende klassen varierend van 30.000 Rph per maand tot 1e klas 60.000 Rph. Er stonden 4 ziekenhuizen op ons lijstje dichtbij huis. Bij 3 van de 4 moesten we varierend van 30 tot 70 % van de operatie en het verblijf zelf betalen.Enkel bij Rumah Sakit (=ziekenhuis) Salak, wat een overheids ziekenhuis is en nog gebouwd werd door de Nederlanders jaja, werd alles vergoed…. zei men.

Voor een afspraak maken met een doktor / specialist moesten we eerst richting een 24 uurs dokter die een verwijsbrief moest geven voor het ziekenhuis. Niet enkelvoor de eerste keer maar voor elke keer dat je naar de controle gaat moet je telkens eerst verwijsbrief aanvragen!Met de verwijsbrief gingen we rond 7 uur naar het ziekenhuis om een nummertje te trekken voor het registreren.Rond 9.30 uur waren we zo een beetje aan de buurt en na de registratie kregen we een nummer voor de specialist die begint zijn spreekuur om 11.00 uur.Het eerste gesprek met onze arts daar was er een om snel te vergeten, We gingen naar binnen en toen de dokter hoorde dat het de 5e keizersnee zou worden zei hij doodleuk “sorry maar dat durf ik niet aan daar ben ik wel hulp bij nodig”. Meteen de boel aangepakt en naar huis gegaan om vervolgens de volgende vrijdag weer dezelfde procedure te doorlopen en een afspraak gemaakt bij een andere dokter en deze was gelukkig erg relaxed en stelde myra ook erg gerust.

Gerustgesteld zijn we naar huis gegaan, een positievedokter en een ziekenhuis dat alles vergoedde. Toen we bij de volgende controle, ( elke vrijdagcontrole begint met om 7.00 uur nummertje te trekken en daarna wachten je aan de beurt bent) hoorden dat de baby waarschijnlijk toch vroeger gehaald werd ging Myra eens even vragen hoe het nu zat met de kamer want hier hebben ze VIP-1e-2e en 3e klas.Onze verzekering ging tot eerste klas maar dat was erg moeilijk; veelal vol maar we konden wel bijbetalen voor VIP 10 miljoen Rph. ???? dat werd dus tweede klas.

De laatste controle ging Myras bloeddruk op en neer en de arts zei, als er zich een probleem voordoet, meteen hierheen komen richting de eerste hulp, nou twee dagen later ‘s avonds had Myrahevige pijn en zijn we naar het zieknehuis gegaan alwaar bleek dat Myra te hoge bloedruk had.Dus moest ze opgenomen worden maar helaas was er geen kamer zeiden ze?? We konde volgens de arts wel even naar een prive kliniek/ziekenhuis gaan met gevolg alles zelf betalen (als ze een buitenlander zien dan is die rijk in hun gedachtegang… ).Myra vroeg de arts om haar dokter te bellen en er werd overlegd dat ze naar huis mocht maar bedrust.

Maandag 23 februari waren we met Myras moeder voor controle in het ziekenhuis en uiteraard weer lang wachten van7.00 tot 13.00 uur in dit geval, rond 12.00 uur ging Myra weer informeren omtrent de kamer want het plan was dat ze vrijdag geopereerd zou worden. Nu bleek dat Myras doktor toevallig een extra spreekuur had en ze werd er meteen tussengezet. Toen Myra en ik naar binnen gingen en de doktor een echo maakte, bleek dat er een ruptuur was in de binnenwand en er onmiddelijk geopereerd moest worden. Beetje paniek natuurlijk, maar na een paar telefoontjes lag Myra rond 14.00 uur op de operatietafel. Om 14.32 uur was onze Aurielle geboren en een klein uur later werd Myra richting de 2e klas gereden.

Het was een kamer van 4bij 8meter met een aangrenzende badkamer. Hier waren met gordijnen 6 plekken gemaakt waar een bed en nachtkastje stond. Er was een airco die overdag uit ging en de ventilator aan het plafond werkte niet. De toilet functioneerde ook niet! Moest je zelf water in gooien met een bakje om door te spoelen. Zo waren er 3 kamers naast elkaar en aan de overkant 4 kamers met 10 bedden per kamer? Er was een open plekje in het midden waar de huiskatten lekker lagen te zonnebaden en waar famillie lekker zaten te kletsen als ze al niet op de kamer zijn.

Toen Myra op haar kamer was moest ik mij melden bij hoofdzusters om papieren op tehalen en deze te copieren om vervolgens met alles naar een loket te gaan waar de verzekering geregistreerd en ingelicht wordt. Vervolgens kreeg ik de papieren weer mee om deze weer richting de hoofdzuster te brengen. Deze vertelde me daar aangekomen dat ik naar de baby kamer moest gaan om papieren daar op te halen en deze te copieren en vervolgens weer richting het verzekerings loket te brengen om ze daarna weer naar de baby kamer te brengen.

Later op de dag zei de zuster tegen mij dat ik 150.000 Rph. moest betalen omdat ze de placenta gewassen hadden en in een urn gedaan hadden. (dit is een moslim gebruik en dit wordt begraven in de tuin ten teken van geluk ) Ik eerst Myra vragen of die betaling normaal was ,en ze zei doe maar. Toen Myra de volgende dag medicijnen nodig had gaf de zuster mij de papieren om vervolgens in de ziekenhuis apotheek deze op te halen, daar aangekomen kreeg ik te horen “sorry meneer, we hebben maar 2 van de 3 medicijnen, je moet even kijken of je die 3e in een andere apotheek kunt halen? Ik ben nog in 4! andere apotheken geweest in Bogor waar ze geen van allen dit medicijn hadden.De volgende dag bij het ziekenhuis zei de zuster toen dat ze een “ reserve dosis“ gevonden hadden, koste wel 50.000 Rph!

Toen maar weer even kijken hoe het met Aurielle ging , de zuster zei dat ze medicijnen nodig had en ik kreeg weer papieren mee om naar de apotheek te gaan.Gelukkig hadden ze alles, medicijnen weer naar de babyroom gebracht en terug richting Myras kamer waar haar verband verschoond werd: extra kosten 150.000 Rph!

De baby moest ook pampers hebben of we die ook even wilden kopen. Zo gezegd zo gedaan.

De derde dag was een hel

“ s Avond was er een nieuwe patient op de kamer gekomen die een curitage had ondergaan en gezien de omstandighedenrelatief goed te been was. Even later kwamen er 12 vriendinnen op bezoek allemaal in de kamer waar Myra en haar buurvrouw lagen te herstellen van een zware operatie.Om 24.00 uur gingen ze weer weg! ? De volgende dag had Myra genoeg van dit alles en vroeg ze om ontslagen te worden. De ddokterr gaf toestemmimg met als advies veel bedrust. De papier winkel werd weer aangezet en Ik mocht weer als loo jongen fungeren.

Al met al was het een hele ervaring en waren het erg vermoeiende dagen, we lazen nu op internet dat de ziekenhuizen de ouders medicijnen laten halen( in de ziekenhuis apotheek of daarbuiten) zodat ze deze kunnen doorverkopen mochten ze die niet gebruiken. Voor Aurielle moest ik ook medicijnen extra ophalen maar ze was al van de antibiotica af en er zal ook antibiotica bij ?

Corruptie is overal hier,een vrouw bij Myra op de kamer was apotheek asistente en ze kreeg medicijnen die volgens haar 24000 Rph kosten, het ziekenhuis schreef 200.000 Rph voor verzekering ?

Gelukkig werd ons bij de BPJS verteld dat als je een baby verwacht, deze ook van te voren moest verzekeren zodat als erwat gebeurde dit vergoed werd. Nu moest Aurielle nog een paar dagen extra blijven vanwege een geel kleurtje en koorts.Doordat we haar al verzekerd hadden gaf dit dus geen extra kosten. Veel mensen weten dit niet en moeten deze kosten extra betalen ,ook gebruiken veel mensen de BPJS enkel om een baby geboren te laten worden in het ziekenhuis, 14 babies werden er dagelijks gehaald hier.

Probleem wat ze nu hebben met BPJS is, dat ziekenhuizen geen plaats hebben omdat (te)veel mensen gebruik maken van BPJS die anders niet waren verzekerd. Tevens kunnen ze de bureacratie niet aan als je je wilt verzekeren.Bij BPJS moet je om 05:00 een nummertje trekken en hopen dat je aan de buurt komt. Tevens is de bureacratie in het ziekenhuis erg omslachtig. Registratie voor 6 specialisten gebeurd bij slechts 2 loketten.

Tevens is de gezondheidszorgcorrupt en proberen ziekenhuizen die BPJS accepteren extra geld te vragen van de patienten door middel van “extra kosten bij verband verschonen en medicijnen door te verkopen”.Medicijnen hebben ze hier ook in verschillende klassen, BPJS verzekerden krijgen de goedkope medicijnen en in de comerciele ziekenhuizen of via de duurdere verzekeringen kun je ook de Europese veelal Duitse medicijnen krijgen, die kosten al gauw 10 keer zoveel.

De controle van de zusters hier is ook erg laks ze komen wanneer het hun uitkomt ze hebben geen vast schema. Pluspunt hier is wel dat er veel te veel zusters en stagieres zijn als ze deze wat beter organiseren kan het wat worden.

Kortom; je hoort mij nooit meer klagen over de gezondheidszorg is Nederland

Vanuit Indonesië, Micha Rouhof.