Lof voor de Hof, Hengelo onder niveau (deel 2)

Op zaterdag 2 januari hadden we op deze site een artikel over het volgende:
De gemeente Hengelo scoort een hartstikke mooi cijfer in de verkiezing Fietsstad 2018. Hengelo scoort een 4 en dat is een mooi cijfer als je bedenkt dat je maximaal een 5 kunt halen. De gemeente Hengelo is blij met de score. ‘De investeringen in de fietspaden blijven dus niet onopgemerkt.’ Maar toch gaan in een specifiek geval de complimenten naar de Hof van Twente in tegenstelling tot de gemeente Hengelo!Waar je als fietser van Bentelo naar Beckum over de Suetersweg fietst, voelt de eerste helft als veilig: Twee brede fietsstroken aan beide kanten van de weg. Tot het moment dat het grondgebied van de gemeente Hengelo in beeld komt! Vanaf daar wordt de automobilist uitgenodigd om het gaspedaal verder in te trappen. Dat in de winter waarin het vroeg donker wordt, veelvuldig de regen met bakken uit de lucht vals hetgeen voor het zicht niet bevorderlijk is!

Hieronder een (technische) toelichting van onze verkeerskundige:

In Hengelo voeren wij de meeste buitenwegen uit conform de richtlijn van het CROW. CROW is een onafhankelijk kenniscentrum voor infrastructuur, openbare ruimte en verkeer en vervoer. De uniformiteit en herkenbaarheid van erftoegangswegen buiten de bebouwde kom wordt vergroot door het aanbrengen van kantstroken aan beide kanten van de weg, waardoor in het midden van de rijbaan een rijloper voor motorvoertuigen ontstaat. (zoals ook op de foto). De markering van de kantstroken bestaat dan uit onderbroken strepen. Onderzoek door het SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) wijst uit dat de verkeersveiligheid licht verbetert door kantstrookmarkering.

Zijn de kantstroken voldoende breed, dan kunnen ze door fietsers gebruikt worden. In dat geval noemen we dergelijke stroken suggestiestroken en dat is wat de Hof van Twente hier doet. Wordt op deze stroken ook nog eens een fietssymbool aangebracht, dan spreken we van fietsstroken. Fietsstroken hebben een wettelijke status en zijn bij voorkeur in rood asfalt uitgevoerd. En dat is wat de Hof van Twente dan weer niet doet. Dus wel rood maken, maar niet de status van fietspad meegeven. En dat is tegen de richtlijn.Door hier de kantstroken rood te maken, geeft de kleur het signaal aan de automobilist af over de mogelijke aanwezigheid van fietsers.

Maar het is vooral subjectief, want de rijloper is dan weer zo smal, dat de automobilist de fietssuggestiestrook altijd zal gebruiken.

We snappen enigszins dat het gedaan is, maar wij gaan niet direct n.a.v. dit artikel onze wegen voorzien van rode stroken.