Morgen asperges in Hengevelde

Aspergeteler Rudi Buschers: “Een maand eerder dan vorig jaar! Wij hebben afgelopen week de eerste asperge gestoken. Ze waren heerlijk, we hebben ze namelijk zelf opgegeten. In 2013 waren we pas open op 3 mei en nu in Bentelo al sinds afgelopen vrijdag. Wat hier wel bij vermeld dient te worden,in de ruim 30 jaar dat we al asperges telen, zijn we nog nooit zo laat begonnen als vorig jaar. In Bentelo zijn wij dagelijks open van 9.00 tot 18.00 uur en in Hengevelde maandag, dinsdag en woensdag van 13.00 tot 18.00 uur. Van donderdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.00 uur. We hebben wederom het volledige assortiment, van krieltjes tot zalm en bijvoorbeeld ook de ham hetgeen een overheerlijke combinatie vormt met verse asperges!”
Hier op de foto een werknemer uit Kosovo, momenteel woonachtig met zijn gezin in Almelo:" Morgen zijn er hier wel meer hoor, komt goed voor de verkoop. Ik werk normaal in ploegendienst maar heb nu vier dagen vrij. Morgen ben ik hier weer!"


Voor recepten klik op de advertentie van Rudi Buschers op deze site of klik hier.
 
Openingstijden

Tijdens het seizoen (eind april - juni), zijn we dagelijks geopend.
Bentelo : dagelijks van 8.00 uur tot 20.00 uur
Hengevelde : maandag t/m woensdag
13.00 uur tot 18.00 uur
donderdag t/m zondag
9.00 uur t/m 18.00 uur

De asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels. Ze worden als ze nog onder de grond zijn afgesneden, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen. Dit worden de groene asperges. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Aspergevelden worden vaak overdekt met plastic. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

Aspergeseizoen
Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (St. Jan). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. De(zonne-)energie wordt opgedaan door het bovengrondse groene aspergeloof