Gijs Eijsink op Twentesport; vergeet Rusland!

De voorpagina van Voetbal International schreeuwde vorige week: “Bondscoach verzin een list!” Ik zei toen al tijdens een voetbalpraatje met mijn buurman dat Advocaat geen man is, die met een tactische vondst het Franse elftal vol met voetballers die slim, snel, technisch en hard zijn, een loer zou gaan draaien. Advocaat (foto) is geen groot tacticus. Althans als bondscoach niet. Dat is altijd al gebleken. In zijn vorige periodes als baas van de nationale selectie heeft hij regelmatig in of vlak na de rust één of zelfs een enkele keer twee spelers moeten vervangen, omdat de speelwijze die hij had bedacht, niet deugde. Kijk de geschiedenisboeken er maar op na.

De opstelling en speelwijze tegen Frankrijk was volstrekt belachelijk. Half Nederland twitterde al voor de wedstrijd dat het zo niet kon. Maar Advocaat en Gullit vonden van wel. Wesley Sneijder heeft zijn record (met dank aan Fred Grim), heel fijn, maar nu is het klaar, dat is overduidelijk gebleken. Het middenveld moet de injectiemotor van het elftal zijn en dat was het tegen de Fransen zeker niet.  Ik weet dat dit achteraf-geklets is en dat iedereen de geschiedenis kan voorspellen. Maar toch.
Ik weet ook dat we momenteel geen topspelers hebben van het kaliber Griezmann, Pogba, Neymar, Bale, Mbappé en noem ze allemaal maar op, maar dan juist moet je een ijzeren eenheid smeden met een adequate tactiek. Zelfs de Luxemburgers kregen het voor elkaar om de Fransen te bedwingen.

Tegen de Bulgaren liep het af en toe beter, maar voetbalden een paar spelers heel erg onder de maat. Vooral Hoedt, Wijnaldum en Janssen. In elke linie had je dus een speler die niet mee kon komen en dat kan niet. Advocaat wisselde hen niet. Daar komt nog bij dat dit elftal – misschien muv Robben – geen speler herbergde die zijn collega’s coachte, aanspoorde, op de plaats zette. Na de wedstrijd zei Advocaat dat Vincent Janssen prima gespeeld had en was hij tevreden over het spelverloop. Zijn assistent Ruud Gullit filmde vanuit de kleedkamer dat het een fantastische wedstrijd was. Om te lachen dat onbenul van beide heren.

Coaches als Louis van Gaal, Peter Bosz en ik herinner me van vroeger nog  Happel, Cruijff alsmede Theo Vonk bij FC Twente, dat waren mannen die een wedstrijd konden lezen. Regelmatig waren hun wissels verbeteringen. Dan ging de wedstrijd beter lopen of werd een achterstand door een tactische ingreep zelfs omgebogen. Advocaat en Gullit verstaan die kunst niet. Inderdaad, dat belooft weinig goeds voor de laatste twee poulewedstrijden. Vergeet Rusland 2018 maar.

Bron: www.Twentesport.com
Geplaatst op 4 september 2017 door Gijs Eijsink