Sportcafé groot succes bij jarig WVV’34

WVV´34 vierde gisteren haar 80-jarig jubileum. Een verjaardag die de club niet onopgemerkt voorbij liet gaan. Zo werd gisterenavond het 'sportcafé' in de kantine aan de Bretelerstraat gehouden. De avond stond onder leiding van Gijs Eijsink. Hij was gespreksleider aan een tafel met topscheidsrechter Bjorn Kuipers, Heracles-voorzitter Jan Smit en oud-voetballer en tegenwoordig analyticus Arnold Bruggink. Ook kwam Mike te Wierik aan het woord, zorgde Merle Kuipers voor prachtige liederen, waaronder een nummer speciaal geschreven voor de club en las journaliste Karen Eshuis een leuke column over de Wegdamse Voetbalvereniging. Een avond vol met leuke anekdotes. Zo vertelde Jan Smit al dat hij moeilijk de weg kon vinden en aan een blonde schone die aan het hardlopen was, aarzelend de weg vroeg. Hij wilde niet de indruk wekken van een vieze man, maar sprak haar toch aan aangezien hij enkel de weg wilde weten. Al voordat hij de weg kon vragen merkte de jongedame op, 'Oh, je moet hier rechts om de hoek zijn, dan ben je bij de voetbalclub'. Het verbaasde Smit dat de jongedame wist waar hij moest zijn. Het bleek echter het zusje te zijn van zijn eigen speler Mike te Wierik. Smit had direct de lachers op zijn hand en het ijs van een mooie avond was gebroken. Tussen neus en lippen door liet Jan subtiel weten dat woensdag bekend wordt gemaakt wordt dat Heracles doorgaat met John Stegeman, de huidige interim-trainer.

Opvallend waren ook de verhalen van scheidsrechter Kuipers, die in de 6 weken dat hij in Brazilië was voor het WK 2014, onder een streng regime moest leven. Contact met de buitenwereld was er vrijwel niet, zijn vrouw en kinderen mochten ook niet op bezoek komen. Kuipers had de pech dat Nederland ver kwam in het toernooi, waardoor de WK-finale aan zijn neus voorbij ging. Toch relativeerde hij het, want er waren zoveel prachtige momenten in zijn carrière, waaronder afgelopen mei de voor hem succesvolle Champions League finale tussen Real Madrid en Atletico Madrid, een wedstrijd die hij perfect onder controle had. Ook Arnold Bruggink deelde mooie momenten. Opvallend was dat hij zijn Spaanse tijd bij Real Mallorca aanhaalde, waar hij eens 18.000 euro 'motivatiepremie' kreeg om een wedstrijd te winnen. Elke speler kreeg dit bedrag, van een andere club om de wedstrijd maar te winnen in de strijd om handhaving. Hij noemde dit bizar, maar realiteit in de voetbalwereld. Kuipers relateerde hieraan nooit te zijn benaderd voor matchfixing, maar dat het toch relatief dichtbij (Duitsland) nog heeft plaats gevonden.
Kuipers sprak ook nog over de topvoetballers der aarde. "Messi, Ronaldo, Zlatan. Ze weten wie je bent verder is het niets anders dan dat ik tegenover jou sta. Ze zijn misschien wel verschillend van karakter. Messi wordt onderuit gehaald, staat op en gaat verder. Zlatan is natuurlijk een heel ander type. Dat zijn dingen waar je mee om moet kunnen gaan. Ook zij zijn mensen en moeten net als een ander naar de wc...".


Mike te Wierik kwam ook nog even aan het woord, maar was niet echt spraakzaam. Hij werd gevraagd naar de vervolgstappen, Gijs Eijsink noemde de naam Feyenoord als vervolgstap. Mike gaf aan eerst nog stappen te willen maken bij Heracles en dan aankomend zomer, volgend zomer of misschien wel het jaar erop verder te kijken. Over de situatie met het ontslag van trainer Jan de Jonge zei Mike: "Het is jammer hoe het gegaan is. Wij als team hebben hem in de steek gelaten, maar ja. Hij wordt erop aangekeken. Je kan immers makkelijker 1 trainer ontslaan dan 18 spelers".
Een van de meest opvallende punten van de avond was toch dat Jan Smit de indruk wekte dat Heracles, ondanks de 0 punten, veel vertrouwen heeft na zondag. In Amsterdam kwam de voorzitter na afloop van het duel in de kleedkamer, waarop de spelers als één team letterlijk de armen om elkaar heen sloegen en de motiverende woorden van de voorzitter aanhoorden. Een signaal dat de heren het samen op gaan pakken. En ondanks de nederlaag lieten ze zien dat ze op de goede weg zijn.
Overigens hield Gijs Eijsink ook nog een quiz voor de spelers van het 1e elftal. Zo werd de kennis over het WK, clubvoetbal, maar ook van de eigen competitie (3e klasse C) getest. Trainer Joost du Gardijn kwam als winnaar uit de strijd, hij won een gesigneerd exemplaar van het boek over Sander Boschker - de biografie, geschreven door dezelfde Gijs Eijsink.
Al met al een zeer geslaagde avond. Veel informatie en leuke anekdotes voor de vele clubmensen die aanwezig waren in de kantine. Voorzitter Jan de Witte gaf aan dat deze avond een van de activiteiten is in het jubileumjaar. Wat nog meer op de rol staat, wordt later bekend gemaakt.