IJsselmeervogels – Spakenburg, opgave kan nog

De teller stond  op 65 voetballiefhebbers, die de reis gaan maken richting Bunschoten alwaar misschien wel de amateurderby van Nederland gespeeld wordt: IJsselmeervogels – Spakenburg! Het eerste elftal heeft echter af moeten zeggen dus zijn er nog plekken!

Deze broederstrijd gaat tussen IJsselmeervogels en SV Spakenburg, beide uit Spakenburg met de sportparken strak naast elkaar. Twee uur voor en twee uur na het duel is er een acloholverbod in de plaatselijke horeca vanwege deze voetbalwedstrijd.  Paul Semmekrot leek het wel een goed idee om de visboer van de dinsdag op het marktplein eens te porren of er wat te regelen viel, en dat kon! Paul: “De derby party is op zaterdag 21 november, vanaf 10:15 uur tot 13:15 uur is er voor ons Wegdammers onbeperkt gebakken vis, broodjes vis en haring, tevens onbeperkt Grolsch beugels en diverse frisdranken. Dit geheel wordt ook nog eens muziekaal omlijst. Dit alles, inclusief toegangskaart IJsselmeervogels-SV Spakenburg, voor slechts €25,00 per persoon! Op dit moment staat de teller op 55 personen, En! Er is nog plek! ( aanmelding via redactie@wegdamnieuws.nl ) Top visboer dacht ik zo haha!”

Hieronder meer info over de derby van het Nedderlandse amateurvoetbal:

De clubs IJsselmeervogels en Spakenburg spelen sinds hun oprichting bij elkaar in een klasse. Dit heeft over de jaren voor een specifieke sfeer gezorgd tijdens de derby's aangezien vrijwel iedereen in het dorp wel supporter is van de club van de boeren en klerken (SV Spakenburg, ook bekend als "de blauwen") dan wel wel van de club van het volk en de vissers (IJsselmeervogels, "de rooien"). De emoties en rivaliteit kunnen daarbij flink oplopen, wat bleek in 1987 toen een supporter een bom op het veld gooide tijdens de wedstrijd. Een grensrechter raakte hierbij licht gewond.[1]

Media-aandacht

De media besteden geregeld aandacht aan deze derby. Zo kwam in 2005 de Studio Sport-documentaire Rood of Blauw, een week uit het leven van een gespleten dorp uit.[2][3] Het plaatselijke duel in 2012 vormde bovendien de inspiratie voor de EO-docusoap Voetbal, keek en kibbeling.[4]

In november 2007 verscheen het boek De Derby over de Spakenburgse derby.[5] Het werd geschreven door Hans Klippus en Lex Stofkooper en won de "Nico Scheepmaker Publieksprijs Beste Sportboek 2007".[6] In juli 2013 verscheen het boek 'Heb je gesnoven?' over het turbulente seizoen 2012/2013 van vv IJsselmeervogels en SV Spakenburg, waarin 'de blauwen' op het nippertje degradatie wisten af te wenden. Het boek is geschreven door journalist Jelmer Geerds.