‘Softdrug’ hortensia uit Hengeveldse tuin geroofd

“Al vier jaar worden hier de planten geknipt!  Dit jaar hoorde de hond wat in de tuin en de volgende dag bleek dat ze voor het vijfde jaar achter elkaar geweest waren . Verder dan de geknipte planten waren er geen sporen. Voorgaande jaren werden er bij de buren ook vele hortensia’s geknipt. Verder hebben we geen schade maar als iemand verder iets weer dan horen we het graag” aldus de familie Broshuis
Hortensiadieven weten precies waar en hoever ze de plant moeten toppen. Hoogst waarschijnlijk gaat het om het hallucinerende effect. Hele dorpen en wijken zijn reeds hortensia-arm, zo ook in de Stegenkoek even buiten Hengevelde. De dieven zijn op zoek naar de knoppen van de plant, in de veronderstelling dat deze een geestverruimende werking zouden hebben.

In hortensia's zit een zogenoemde cyanide-glycoside verbinding. Als de plant gerookt of gegeten wordt, komt er cyanide vrij. De gebruiker kan hierdoor licht vergiftigd raken. De mate van vergiftiging hangt af van de hoeveelheid bladeren, de gebruikswijze en de gesteldheid van de gebruiker. De vergiftiging veroorzaakt een tijdelijk zuurstofgebrek, waardoor de gebruiker opgewonden en gedesoriënteerd kan raken. Het effect hangt sterk samen met de sfeer en het verwachtingspatroon.
Sommige hortensiasoorten bevatten een stof die verdovend zou kunnen werken als je die zou roken. Deze milde verdovende werking geldt alleen voor een Chinese/ Japanse variant die hier nauwelijks voorkomt.  Of er daadwerkelijk mensen zijn die deze hortensia’s roken in Nederland is onbekend.

De risico’s  van het roken/eten van hortensia’s zijn klachten als misselijkheid, maagpijn, braken en diarree. Door het roken of kauwen wordt er bovendien cyanide aangemaakt. Dat kan zelfs een acute hartstilstand of (blijvende) verlammingsverschijnselen veroorzaken.