De belangrijkste vragen en antwoorden over de asbestbrand in Diepenheim

Aan de Goorseweg 22 in Diepenheim heeft vanochtend een brand gewoed. Hierbij zijn de panden van restaurant ‘Grand Italia’ en Zalencentrum Beltman verloren gegaan. Tot aan het eind van de middag is de brandweer ter plaatse nog bezig met nablussen.

Asbest aangetroffen in directe omgeving

Bij de brand is asbesthoudend materiaal vrijgekomen. Asbestdeeltjes zijn aangetroffen tot aan de gevels van de woningen aan de overkant van de Goorseweg. Het gaat om de huisnummers Goorseweg 15 t/m 29. Deze bewoners worden direct geïnformeerd door de gemeente. Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf start vandaag met het opruimen van de asbest in het getroffen gebied.

Geen asbest in uw omgeving

In uw omgeving zijn er alleen brandresten aangetroffen. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet om asbest gaat. De gevonden brandresten kunt u wegspoelen met water.

Roest in kraanwater

Door watergebruik van de brandweer bij het blussen van de brand kan het zijn dat er roest in het kraanwater zit. Dit is niet gevaarlijk. Advies is om de kraan even te laten lopen (tot het water helder is). Doe dit voordat u kraanwater wilt gebruiken voor andere dingen zoals de wasmachine laten draaien.

Een groot deel van zalencentrum Beltman is ook verwoest door de brand. Café Bello en de daarboven gelegen woonruimte lijken gespaard. Rond 07:45 werd het sein brandmeester gegeven. Momenteel is de brandweer aan het nablussen.

De belangrijkste vragen en antwoorden over de asbestbrand in Diepenheim

1. Wat is er gebeurd?

Vanochtend is een grote uitslaande brand in Diepenheim (Hof van Twente) ontstaan. Hierbij is beperkt asbest vrijgekomen. Om 09.55 uur is het sein brand meester gegeven.  Bij de brand zijn twee panden verloren gegaan. Het gaat om zalencentrum Beltman en restaurant Grand Italia (voorheen restaurant Barcelona)

2. Is er asbest vrijgekomen?

De brandweer heeft onderzoek gedaan en meldt dat er asbestdeeltjes zijn vrijgekomen tot aan de voortuinen van de woningen aan de Goorseweg 15 t/m 29. Direct betrokkenen worden persoonlijk geïnformeerd. In de verdere omgeving is geen asbest aangetroffen. 

3. In de directe omgeving liggen asresten van de brand. Zijn deze gevaarlijk?

Nee. In het omliggende gebied liggen asresten van de brand. Hierbij is echter geen asbest aangetroffen.  

4. Kan ik de asresten schoonmaken/opruimen?

De gevonden asresten kunt u wegspoelen met water. Grotere stukken kunt u deponeren in de afvalbak. De opruimwerkzaamheden worden vandaag opgestart. 

5. Waar kan ik terecht voor meer informatie?

U kunt bellen met het algemene telefoonnummer van de gemeente Hof van Twente: 0547-858585. Bewoners in de omgeving van de brand krijgen in de loop van de dag een brief met nadere informatie.

6. Zijn er gezondheidsrisico’s voor omwonenden?

Van asbest is bekend dat vrijgekomen losse vezels bij langdurige inademing een risico voor de gezondheid kunnen vormen. Omdat de blootstelling aan losse asbestvezels tijdens de brand voor u waarschijnlijk van korte duur is geweest, is het risico dat u hebt gelopen gedurende de brand verwaarloosbaar klein.

7. Ik heb in de rook gestaan. Wat moet ik met mijn kleding doen?

Trek vieze kleding voorzichtig uit en was het in de wasmachine. Gewassen kleding kan gewoon weer gedragen worden. Spoel uw schoeisel schoon met water vóórdat u uw huis binnen gaat. Mocht dat niet mogelijk zijn dan kunt u de schoenen het beste schoonborstelen met een zachte borstel/of neem schoenen af met een natte doek. 

8. De mensen die aan het opruimen zijn dragen beschermende kleding. Moet ik ook beschermd worden?

Omdat de werknemers van een asbestverwijderingsbedrijf bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met asbest in contact komen, zullen zij beschermende kleding dragen. Voor u zelf is de blootstelling slechts kortdurend geweest en zijn deze beschermende maatregelen niet nodig.

9. Waar kan ik terecht met vragen over gezondheid?

Met vragen over asbest en gezondheid kunt u contact opnemen met de gemeente via het publieksnummer van de gemeente Hof van Twente: 0547 858585. Neemt u bij gezondheidsklachten contact op met uw huisarts.

Algemene vragen over asbest

10. Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Asbest is een natuurlijk materiaal en werd tot het verbod in 1993 vaak gebruikt om zijn gunstige eigenschappen. Daarom komt het in veel gebouwen en woningen voor. De vezels zitten vast in het materiaal en alleen wanneer het materiaal wordt beschadigd, komen vezels vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een brand.

 

11. Hoe is asbest te herkennen?

Asbest is moeilijk te herkennen. Meestal is de beoordeling nodig van een asbestdeskundige. Op breukvlakken en bij beschadigingen is aan de vezelachtige structuur soms te zien of het om een asbestverdacht materiaal gaat. Meestal heeft het een witte tot lichtgrijze kleur, maar het kan ook lichtgrijs tot donkergrijs zijn. Alleen microscopisch onderzoek kan bewijzen of het materiaal echt asbest bevat. 

12. Het verwerken van asbest is verboden. Hoe kan het dat er asbest in het gebouw zat?

Toen het pand werd gebouwd, was het gebruik van asbest nog niet verboden. Sinds 1993 zijn de meeste toepassingen van asbest niet meer toegestaan.

13. Wat zijn de gezondheidseffecten van asbest?

Gezondheidsrisico’s kunnen alleen optreden wanneer losse asbestvezels ingeademd worden. Asbestvezels die in de lucht zweven, kunnen na inademen diep in de longen doordringen. Het langdurig inademen van asbestvezels kan op den duur longkanker of mesothelioom (longvlies- of buikvlieskanker) veroorzaken. 

 

14. Wat moet ik doen als ik mogelijk asbestvezels heb ingeademd?

U hoeft niets te doen. Het is niet waarschijnlijk dat u (veel) vezels heeft ingeademd. De kans dat u hier gezondheidsklachten van krijgt, is verwaarloosbaar klein.

15. Is het gevaarlijk om asbestvezels in te slikken?

Nee, bij inslikken komen de asbestvezels niet in de longen maar in de maag en daar kunnen ze waarschijnlijk geen kwaad. Vanuit uw maag worden de vezels afgevoerd.

16. Is er asbest in de woningen terechtgekomen?

Als er brandresten in de woning terecht zijn gekomen, kan hier asbest in zitten. Voorkom dat u brandresten van buiten naar binnen loopt via uw schoeisel. Als u toch door brandresten heen bent gelopen, doe dan uw schoeisel uit voordat u naar binnen gaat en spoel uw schoeisel schoon met water. 

17. Wat kan ik zelf (wel en niet) doen?

Als u in uw directe omgeving brandresten aantreft, laat deze dan liggen. Ga er niet doorheen lopen, want zo kunt u via uw schoeisel het mee uw huis innemen. Ga niet zelf de omgeving van uw huis schoonmaken, tenzij het in- en uitgaan van uw huis ernstig wordt belemmerd. In dat geval kunt u met een zachte bezem de stukjes voorzichtig opzij schuiven. Dit wordt later door personeel van het asbestverwijderingsbedrijf opgeruimd. De zachte bezem moet u daarna buiten goed met water afspoelen, bij voorkeur bij een rioleringsput. Doe geen brandresten en daarmee eventueel asbestverdacht materiaal in uw eigen afvalemmer of –container. 

Het zelf schoonmaken van uw tuin wordt afgeraden, omdat er asbest in kan zitten. Laat deze schoonmaak bij voorkeur over aan een asbestverwijderingsbedrijf. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

18. Mag ik met mijn auto wegrijden als deze nog niet schoon is?

Rijd liever niet met een auto als er nog brandresten op liggen. Bij ernstige besmetting zullen de gemeente en de brandweer een afspoelplaats aanwijzen. U zult daarover worden ingelicht.

19. Mag je over straat rijden en lopen?

Maak gebruik van de schoongemaakte routes en probeer niet door de brandresten te rijden of te lopen om verbrokkeling te voorkomen. 

20. Wat doe ik met mijn dieren?

Als de dieren in het getroffen gebied kunnen komen, wordt u geadviseerd om deze dieren binnen te houden om verspreiding van eventuele asbestvezels te voorkomen. De dieren mogen weer naar buiten zodra het asbest is opgeruimd.

21. Kan ik mijn hond uitlaten?

Ja, maar zorg dat uw hond niet in het getroffen gebied kan komen en vermijd plekken waar veel brandresten liggen. Zo kunt u voorkomen dat de hond brandresten opeet of aan zijn poten mee naar binnen neemt. Maak zo nodig de poten van de hond schoon voordat u met het dier weer naar binnen gaat.

22. Kan ik groenten/fruit/kruiden uit mijn tuin nog eten?

Eventuele asbestvezels worden niet opgenomen door de plant maar blijven aan de buitenkant zitten. U moet de groenten uit uw tuin voor gebruik extra goed schoonmaken. Zichtbaar vervuilde groenten kunt u beter niet eten in verband met andere schadelijke stoffen die in brandresten zitten.