Provincie Overijssel: ‘Groen licht voor Hof van Twente op 4 van de 5 domeinen’

De Provincie Overijssel houdt interbestuurlijk toezicht op de volgende vijf domeinen bij gemeenten: Financiën, Ruimtelijke ordening, Archief, Huisvesting statushouders & Wabo. Het IBT-beeld wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van een ‘stoplichtmodel’ (groen, oranje of rood) voor het totaalbeeld en daarnaast voor de vijf domeinen afzonderlijk. Gedeputeerde Staten hebben op 4 april 2017 het IBT-beeld voor Hof van Twente vastgesteld. Evenals vorig jaar kleurt het totaalbeeld voor Hof van Twente groen. De groene kleur geldt voor vier van de vijf afzonderlijke domeinen: Financiën, Archief, Huisvesting statushouders en Ruimtelijke ordening. Enkel het afzonderlijke domein Wabo kleurt oranje.

Ruimtelijke ordening
Vorig jaar was het IBT-beeld voor Ruimtelijke ordening ook nog oranje. Aanleiding daarvoor was met name het feit dat Hof van Twente niet beschikte over een actueel beleidskader voor bedrijventerreinen waarmee GS hebben ingestemd. In het nieuwe IBT-beeld voor het domein Ruimtelijke ordening geeft de provincie aan dat Hof van Twente inmiddels concrete stappen heeft gezet waarmee voldaan wordt aan de genoemde criteria. Zo is de gemeente in gesprek gegaan met de provincie en de andere Twentse gemeenten om nieuwe afspraken over werklocaties te maken.

Verder is Hof van Twente in 2016 gestart met een interactief proces om te komen tot een gemeentelijke omgevingsvisie in het kader van de komende Omgevingswet. Daarnaast beschikt de gemeente over actuele bestemmingsplannen. Het bovenstaande, gecombineerd met het feit dat Hof van Twente ook op overige criteria van het IBT-domein Ruimtelijke ordening positief scoort, maakt dat het kleurbeeld voor dit jaar groen is.

Wabo volgend jaar groen
Vier van de vijf afzonderlijke domeinen kleuren groen. Alleen het IBT-beeld Wabo kleurt net als vorig jaar oranje. De provincie geeft aan dat de reden hiervan is dat de beleidsregels op het gebied van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) niet actueel zijn. Hier wordt met name gedoeld op het Bouwbeleidsplan uit 2003. Daarnaast zijn het uitvoeringsprogramma en het jaarverslag over de handhavingsuitvoering niet tijdig vastgesteld. Verder geeft de provincie aan dat de benodigde en beschikbare capaciteit en middelen onvoldoende inzichtelijk zijn. Deze bevindingen hebben betrekking op het jaar 2016.

“Het is de provincie bekend dat dit oranjebeeld niet het beeld is dat Hof van Twente nastreeft. Op 19 mei 2016 heeft er een bestuurlijk overleg met de gedeputeerde plaatsgevonden over het IBT-beeld Wabo. Hierbij is de stand van zaken besproken en zijn afspraken gemaakt om te komen tot verbeteringen. Zo is onder andere de achterstand in de uitvoering van de controles in kaart gebracht. Aan de resterende verbeterpunten wordt gewerkt en deze zullen worden besproken in een volgend bestuurlijk IBT-overleg.”

Er zijn reeds concrete stappen gezet om de resterende verbeterpunten (die zien op het jaar 2016) in 2017 te realiseren. “Het is de verwachting dat er na de zomer van 2017 een actueel VTH-taken beleid ter vaststelling aan uw gemeenteraad kan worden voorgelegd. Het Bouwbeleidsplan uit 2003 wordt geactualiseerd en gaat integraal onderdeel uitmaken van het nieuwe beleid. Uw wordt nadrukkelijk betrokken bij de totstandkoming van dit beleid. Vervolgens wordt een adequaat VTH uitvoeringsprogramma vóór 1 januari 2018 aan het college voorgelegd.”

Het college geeft vervolgens in het uitvoeringsplan de speerpunten aan, meet de effecten van de uitvoering door monitoring en heeft de mogelijkheid om bij te sturen. “De gemeenteraad kan dan kennisnemen van de uitvoering van het beleid middels het uitvoeringsplan en het jaarverslag VTH-taken. De planning is erop gericht deze stukken tijdig door het college vast te laten stellen. Naar verwachting zullen bovenstaande acties ertoe leiden dat het IBT-beeld voor het domein Wabo volgend jaar groen zal zijn.”