Hof van Twente bepaalt koers op samenwerkingsverbanden

Hof van Twente werkt veel samen met andere gemeenten. Die samenwerking vinden we erg waardevol. Tegelijkertijd willen we er kritisch op blijven dat de samenwerkingsverbanden ook bijdragen aan de doelen van onze eigen gemeente. Om dat goed te kunnen beoordelen heeft de gemeenteraad van Hof van Twente een strategiekaart ontwikkeld. Deze strategiekaart geeft richting aan de keuzes die de raad maakt over samenwerking met andere gemeentes. 

De gemeente Hof van Twente is in totaal betrokken bijzo’n 30samenwerkingsverbanden. Dat roept de vraag op hoe je grip kunt houden op de samenwerkingsverbanden en hoe je duidelijke kaders stelt. Om daar meer structuur in te brengen heeft de gemeenteraad besloten een denkkader te ontwikkelen, de Strategiekaart.De strategiekaart geeft richting aan uitgangspunten, doelen, kansen én de invulling van de kaderstellende en controlerende rol van de raad.Op basis van die uitgangspunten kan de raad een goed oordeel vormen over voorgenomenen actuele samenwerkingsverbanden, zoals bijvoorbeeld de toekomst van de Regio Twente. 

 

Dichtbij de inwoners

De gemeenteraad van Hof van Twente heeft in het algemeen uitgesproken dat samenwerking met andere gemeenten moet bijdragen aan een organisatie die professioneel en herkenbaar is en dichtbij de inwonersstaat. Verder moet Hof van Twente haar eigen identiteit en organisatie behouden en haar sterke punten nog beter benadrukken in de regio. 

Voor de samenwerkingsverbanden wordt per gebied een passende samenwerking gezocht. 

Die ‘gebieden’zijn bijvoorbeeld bedrijfsvoering, uitvoering, beleid of strategie. 

Voor strategische vraagstukken bijvoorbeeld ligt het voor de hand om de krachten te bundelen op Twentse schaal, terwijl taken op het gebied van bedrijfsvoering in een kleiner verband georganiseerd kunnen worden, zolang dat maar bijdraagt aan een professionele organisatie voor de inwoners van Hof van Twente. 

 

Grip op samenwerking

Het college van B&W en de raad zullen dit jaar verder onderzoeken hoe de raad meer grip kan houdenop de samenwerkingsverbanden. Dat zijn lastige vraagstukken. Zo ontstaan bijvoorbeeld nieuwe bestuurslagen als gevolg van samenwerking. Hoe democratisch zijn de besluiten die in die bestuurslagen worden genomen? En hoe voorkom je dat je door samenwerking een te groteafstand creëert ten opzichte van inwoners? 

Deze grip op samenwerking wordt ook vastgelegd in de Nota Verbonden Partijen, die dit najaar in de raad aan de orde komt. In die nota wordt beschreven hoe Hof van Twente zowel financieel als inhoudelijk grip houdt op de samenwerkingsverbanden.