Vaststelling gewijzigd bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente

Buitengebied Hof van Twente’ gewijzigd vastgesteld. De gemeenteraad moest het bestemmingsplan gewijzigd vaststellen omdat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het bestemmingsplan op verschillende onderdelen had vernietigd. Het gerepareerde bestemmingsplan ‘Buitengebied Hof van Twente’ voorziet in het repareren van de vernietigde onderdelen en het regelen van een aantal ondergeschikte wijzigingen. Dit bestemmingsplan omvat eveneens het hele buitengebied.

“Het belangrijkste onderdeel dat gerepareerd moet worden heeft betrekking op de agrarische bouwvlakken in de landbouwontwikkelingsgebieden en de agrarische bouwvlakken met een aanduiding intensieve veehouderij in de verwevingsgebieden”, zo laat de gemeente weten. “Kort samengevat heeft de Raad van State geoordeeld dat de maximale milieugevolgen van het bestemmingsplan niet voldoende zijn onderzocht in de Milieueffectrapportage (Mer) en geborgd in het bestemmingsplan.”

Om tegemoet te komen aan de uitspraak van de raad is een aanvullende stikstof-depositieberekening gemaakt en is gekeken hoe dit planologisch gewaarborgd kan worden. “Uit de aanvullende berekeningen blijkt dat wanneer er geïnvesteerd wordt in stalsystemen (luchtwassers etc.) er geen stijging van de ammoniakemissie ter plaatse zal zijn en (derhalve) evenmin sprake zal zijn van een toename van de stikstofdepositie op de desbetreffende habitattypen en het aantasten van de natuurlijke kenmerken van de Natura 2000-gebieden.”

“”m het vervolgens planologisch te borgen is ervoor gekozen om een emissieplafond op te nemen. Deze wijziging/voorwaarde vloeit voort uit de Natuurbeschermingswet en is in zoverre ook niet extra belastend omdat agrariërs hier sowieso aan moeten voldoen. Wel moet worden erkend dat de toevoeging van de voorwaarde impliceert dat externe saldering (in tegenstelling tot interne saldering) niet meer binnen de planologische kaders van het bestemmingsplan mogelijk is. In geval van externe saldering zal een uitgebreide omgevingsvergunning-procedure gevolgd moeten worden.”

Tegen de vaststelling van het bestemmingsplan staat beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tevens kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak worden verzocht om een voorlopige voorziening te treffen.