Leerlingen Petrusschool Hengevelde doen mee aan het scholenproject “Red de vlinder en de bij”

Op vrijdag 6 april draaide het voor de leerlingen uit groep 4 en 6 de hele dag om biodiversiteit. Ze stonden te popelen om Wim Wijering van de Natuur- en vogelwerkgroep “de Grutto” te ontmoeten. Wim nam de leerlingen mee in een presentatie op het digibord over a. het belang van biodiversiteit en b. waarom vlinders en bijen moeten worden geholpen. In stilte sterven namelijk ontzettend veel bijen, vlinders en overige insecten, waardoor onze voedselketen in gevaar komt. Bestuivende insecten bevruchten immers 75 % van onze belangrijkste voedselgewassen. Daar komt nog bij dat veel traditionele akker- en veldbloemen uit ons landschap zijn verdwenen.
In Nederland en ook in Overijssel zijn intussen meerdere wilde bijensoorten uitgestorven:

Daarnaast wordt maar liefst 56 % ernstig in hun voortbestaan bedreigd. Van onze circa 70 dagvlinders zijn er al 17 voorgoed verdwenen en zijn er nog maar 23 geregeld te zien. De overige soorten zijn kwetsbaar of worden (ernstig) bedreigd. Dit alles betekent dat bijen en vlinders behoren tot de meest bedreigde groepen binnen het insectenrijk. Dit zal op den duur funeste gevolgen hebben voor de bestuiving van veel bloemen, bomen en gewassen.

De initiatiefnemers Robbie en Thije en de leerkrachten van groep 4 en 6 van de Petrusschool besloten om hier samen met de kinderen wat aan te doen. Robbie ten Thije heeft aan de Hengevelderweg in Diepenheim een fruitgaard waar een bijen- en vlinderlandschap met voldoende voedsel (gedurende het hele seizoen) en nestgelegenheid wordt gecreëerd. De leerlingen en een grote groep ouders gingen op de fiets naar de bewuste locatie. Er stond een kar van Landschap Overijssel klaar met harken en alle leerlingen kregen een beker met bloemzaden. Op het land waren vakken gemaakt, zodat iedereen voldoende ruimte had. De kinderen genoten ten volle van deze buitenactiviteit. Binnen een mum van tijd was de hele fruitgaard ingezaaid en aangeharkt.

Chantal ter Huurne en Arjan Oosterdijk van de bijenvereniging ABTB Midden Twente namen daarna de kinderen in groepjes mee naar de bijenstal op het erf van Robbie ten Thije. De bijen vlogen af en aan en de kinderen konden vragen stellen. Over pakweg 10 weken komen de leerlingen terug om de te bekijken of het inzaaien van de bloemenweide gelukt is. Dan krijgen zij ook een buitenles om nog meer over bloemen, vlinders en bijen te leren. Bij dit zaai-feestje hoort een felicitatie en traktatie. De werkgroep Groene Loper Hof van Twente deelde vandaag symbolisch 75 appels uit aan alle deelnemers en is verheugd dat dit soort initiatieven samen worden opgepakt. De Groene Loper Hof van Twente heeft als missie bewoners en bedrijven te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit, ofwel hun eigen natuurlijke leefomgeving. Met een Groene Loper verbinden we bestaande buurtinitiatieven in het groen en maken deze zichtbaar, zodat zoveel mogelijk mensen in aanraking komen met de natuur dicht bij huis. Meer informatie over de Groene Loper Hof van Twente vind je opwww.groeneloperhofvantwente.nl .