HEBO Kozijnen in Sri Lanka dag 1

HEBO Kozijnen is al enkele jaren betrokken bij projecten omtrent Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in Sri Lanka. Enkele jaren geleden werd er onder de vlag van Stichting HAS (Hulp Aan Sri Lanka) al een verzorgingshuis gerealiseerd in Kandy. Na de afronding hiervan werd de goede lijn doorgezet met het HEBO Housing Project in Adikarigama, ook in Sri Lanka, waar het Hengeveldse bedrijf initiatiefnemer van is. Op dit moment is er een delegatie van de stichting samen met een aantal sponsoren van het project, onder leiding van Hengeveldenaar Norbert Kuipers, in Sri Lanka om de resultaten bekijken.
Hieronder een verslag van dag 1 van Thijs Rupert:

Norbert en Leonie Kuipers

Vandaag (7 april) was de dag van de grootse opening van het HEBO housing project in Sri Lanka... en het was een erg bijzondere dag voor ons allemaal. ..
In het dorp Adhikarigama zijn de afgelopen 2,5 jaar 16 nieuwe huizen gerealiseerd en 2 huizen afgebouwd door middel van geld dat door de gezamenlijke partners gedoneerd is. Het is een project dat loopt via de Nederlandse Stichting HAS (hulp aan Sri Lanka)
Er is elektriciteit aangelegd en een waterleiding naar elk huis. Het is niet te beschrijven hoe dankbaar de mensen zijn voor wat ze gekregen hebben. En we zijn het er unaniem over eens dat iedere euro die hier besteed is op de juiste plaats terecht gekomen is! Mensen in dit dorp leefden al tientallen jaren in tijdelijke schuilplaatsen gemaakt van klei, rot houten bladeren. Voor velen is er nu een permanente woning die erg goed is van kwaliteit en dus een stabiele basis is voor de toekomst.


Ieder huis werd officieel geopend door een van de meegereisde sponsoren, maar niet voordat de vlaggen van Sri Lanka, Nederland en NEDLA (de Sri Lankaanse zusterorganisatie van stichting HAS) waren gehesen en de volksliederen waren gespeeld. Traditionele zogenaamde “Kandy dancers” voerden een dans show op onder luid tromgeroffel.


Erg indrukwekkend wat de mensen hier allemaal voorbereid hadden voor ons bezoek.. Overal hingen vlaggen en versiering. De weggetjes, erven en paden rond de huizen waren geveegd of geharkt zodat alles er keurig spik en span bij lag.
Naast het huizenproject was er ook een glimp te zien van het “Cow project”, waarvoor een afgevaardigde namens de Ten Brinke Foundation speciaal meegereisd is. In een paar jaar tijd hebben mensen die met 2 of 3 koeien begonnen zijn nu een stalletje met ca 6 melkkoeien. Dat levert de boeren hier goed geld op, zodat ze daarmee een structureel inkomen en bestaan hebben. We ontvingen namens de gezamenlijke boeren een mooi fotoboek van het Cow Project. Morgen gaan we daar nog meer van zien.
Belangrijk is te vermelden dat mensen verplicht zijn ook koeien door te geven naar de volgende op de wachtlijst. Zo kan dit initiatief blijven groeien uit zichzelf en nog meer hulpbehoevenden bereiken.
Samenvattend in een woord: onvergetelijk

Morgen vervolgen we onze reis en gaan we nog meer projecten van Stichting HAS en Nedla bezoeken.

Veel groeten aan alle lezers in Nederland namens de hele HEBO housing groep.

Hierboven de oude situatie, onder de nieuwe

HEBO Kozijnen BV heeft in samenwerking met Stichting HAS en NEDLA de projectlocatie Adikarigama gekozen om huizen te bouwen voor de allerarmste mensen. Samen met een groot aantal partners brengt HEBO het projectbudget bijeen om binnen 3 jaar tijd dit project te realiseren. Deze planning is gehaald en in totaal zijn er 16 nieuwe huizen gebouwd en 2 huizen gerenoveerd. Een prachtig resultaat van een goede samenwerking van Nederlandse bedrijven waar ook Bakkerij Nollen, BJVH en Tres Chic sponsor van zijn.