Na zonneschijn komt regen: nu op naar Via Gladiola!

De start van de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse begon bijzonder nat en de deelnemers werden de eerste uren dan ook getrakteerd op een aantal buien. Mathilde Ottenschot: ”De 3e dag begon inderdaad met regen, maar na 09.00 uur werd het droog en bleef het ook droog. Met een klein zonnetje en een temperatuur van 25 graden was het een prima wandeldag. Op de zeven heuvelenweg kwamen we Rita Kiezenbrink nog tegen, altijd leuk om een bekende te zien!”
Elly Pierik:” Wel heel vermoeiend vandaag. De spieren doen nu wel een beetje pijn. Een massage zou aangenaam zijn ha ha!”
Rob Geerlings over de dag van vandaag: ”Het gaat steeds beter, met name door aangenaam temperaturen”. Iedere doortochtgemeente steekt veel tijd en energie om de doortocht van de wandelaars feestelijk en muzikaal te laten verlopen. Alfons Assink:” Indrukwekkend. Vooral veel respect voor de 75 plussers die je deze vierdaagse ziet meelopen, petje af. En ook voor al dat publiek langs de route, prachtig!”
Rita Kiezenbrink had wel een heel bijzonder dagje, van Bokito naar een kapelaan, zie bij lees meer!
Hieronder meer reacties, anekdotes en foto’s van de Wegdamse wandelaars:

Mathilde Ottenschot: “We hebben veel respect gekregen voor diegenen die met een prothese meewandelen, een ook voor al die tachtigers en ver nog daarboven, die deze 4 dagen meelopen. GEWELDIG!
Langs de zeven heuvelenweg staan campers en caravans opgesteld en een ieder die daar staat maakt er zijn of haar feestje van met muziek, een biertje en/of wijntje en vaak voor de wandelaars iets lekkers in de vorm van komkommers, zoutjes, drop etc.
Voor de dag van vandaag hebben gisteren al veel mensen  een plekje langs de route ingenomen en daar een oude bank , stoelen etc. neergezet, al dan niet met een lint afgezet (zie foto). De dag van vandaag: de laatste dag, de dag van Cuijck, de dag over de VIA GLADIOLA.
Wij gaan ervoor!”

Na de zonneschijn van woensdag begon de donderdag met regen

Elly Pierik: ”Op de zeven heuvelen weg kwamen we Rita Kiezenbrink tegen, leuk toch! ook bijzonder: vanaf de 1e dag wordt er meubilair op straat gezet om hier vrijdag op te zitten. Ook worden plekken afgebakend...er komen steeds meer bankstellen stoelen en ga zo maar door". 

Een flinke plensbui om half acht, foto Rob Geerlings

Rob Geerlings: ”Dagje Groesbeek met de Nijmeegse Vierdaagse is altijd mooi. Eerst de aanloop op de heuvel, dan de gezellige en massale ontvangst in Groesbeek, vervolgens de 7 Heuvelen.  De ontvangst in de wijken is een spontaan en ongecompliceerd volksfeest. We maken ons op voor de laatste dag, met de intocht!”

Rita: ”Een bijzonder dagje! We werden achterna gezeten door Bokito en kregen een kaarsje van meneer kapelaan. We zijn gisteren met regen gestart maar fanatiek  aangemoedigd door de studenten richting Malden! Mook,  Middelaar en Groesbeek was een groot feest, prachtig om mee te maken. Even later de lopers uit Hengevelde gespot, prachtig mooi met veel muziek terug naar de Wedren. Vervolgens weer feest met Wipneus en Pim . Het was een dag met prachtige natuur, muziek en prettig loop weer. Op naar de definitieve eindstreep!  groet van ons .....

De laatste dag van de 101e Vierdaagse van Nijmegen start vrijdag met 38.717 lopers. Donderdag moesten 1002 wandelaars hun tocht staken, heeft de organisatie laten weten.
Na de laatste vermoeiende en feestelijke kilometers over de Via Gladiola, aangemoedigd door het enthousiaste publiek langs het parcours, is de finish van de Vierdaagse op vrijdag op de Wedren.Het symbool van de Vierdaagse
Nijmegen, de oudste stad van Nederland, doopt een keer per jaar de St. Annastraat om tot Via Gladiola en verwelkomt de wandelaars op de laatste dag van de Vierdaagse als echte helden. Traditiegetrouw krijgen de wandelaars gladiolen door het publiek aangeboden.

Waarom een gladiool op vrijdag?
‘De dood of de gladiolen', werd er vanaf de tribunes gescandeerd als de gladiatoren in de arena zich ten overstaan van een uitzinnige menigte elkaar met een zwaard tot de dood bevochten. Onder luid gejoel werd de winnaar na een heroïsch gevecht bedolven onder de gladiolen. Waarom een gladiool? De naam komt van het Latijnse Gladius wat zwaard betekent en een verklaring biedt voor de naam van de bloem vanwege haar zwaardvormig uiterlijk. De gladiool is een teken van kracht en overwinning geworden. Deze bloem verdient men na een bijzondere prestatie.
Een aantal millennia later is de uitdrukking geannexeerd door de Vierdaagse. Deelnemers aan de wandelprestatietocht zijn ten slotte niet minder heroïsch wanneer ze, ten overstaan van het niet minder luid joelend publiek, op vrijdag over de Sint Annastraat - ofwel de Via Gladiola - paraderen.