Meer Wegdammers trotseerden de hitte en regen van Nijmegen

Precies 42.557 wandelaars hebben de honderdste Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen, waarvan de namen langzaam maar zeker bij de redactie binnen druppelen. Alfons Assink:”Ook hier hangt een rugtas van iemand die met succes de Nijmeegse Vierdaagse heeft uitgelopen. De tas (zie foto bij lees meer) is van Gerda Assink die de vierdaagse samen met Elly Pierik, Mathilde Ottenschot en José Haafkes heeft gelopen.
Oud Hengeveldse Yvette  Blokhorst, momenteel woonachtig in Breda liep de Vierdaagse zelfs uit met tien kilo bepakking! Zij werkt, net als haar vriend bij de Defensie, foto zie onder.
Ook Hengeveldenaar Rob Geerlings heeft de  Vierdaagse van Nijmegen uitgelopen, en wel voor de 14e keer.
Hieronder nog enkele foto’s:

Heldin Yvette Blokhorst

Er vielen vrijdag nog 439 lopers uit, wat vrij veel is voor de laatste dag met de feestelijke intocht in Nijmegen tot besluit.  Het aantal uitvallers is ongeveer het dubbele van de jaren hiervoor op de laatste loopdag, terwijl de organisatie de finishtijd nog verruimde naar 18.30 uur. Dat werd besloten omdat het vrijdagmorgen de eerste uren hard regende en onweerde en veel mensen gingen schuilen.

De tas van Gerda

Vrijdagmiddag bezweken sommige deelnemers nog op het finishterrein. Dat kwam doordat er lange rijen stonden voor de loketten waar de medailles werden uitgereikt, terwijl de temperatuur weer flink opliep.
Het hoge aantal uitvallers in deze Vierdaagse-editie wijt hij deels aan de weersomstandigheden en deels aan het feit dat er 5.000 lopers meer dan normaal mee mochten doen, vanwege het jubileum van de wandeltocht.
"De honderdste heeft vast meer niet zo goed getrainde deelnemers gelokt, terwijl het hier en daar ook erg druk op en langs de route was. Maar gezien de massa mensen had het niet beter kunnen gaan."

Uitvallers
Er waren dit jaar opvallend veel uitvallers. Zelfs enkele zeer ervaren lopers moesten onderweg opgeven. Ook onder de honderd alleroudsten, van 82 tot 93 jaar, waren veel uitvallers, vooral doordat zij volgens onderzoekers veel te weinig dronken. Maar de honderd allerjongste deelnemers, van wie de meeste nog 12 jaar moeten worden, hebben hun eerste Vierdaagse op een enkeling na allemaal voltooid.
Ervaren wandelaars die de honderdste editie hebben gelopen, zeggen dat het ''een heel zware'' was. Er waren tropisch warme dagen, het was soms benauwd met dreigend onweer en de vrijdag begon met een urenlange hoos- en onweersbui.
Dinsdag en woensdag vielen erg veel lopers uit. Het Rode Kruis hielp onderweg zo'n vijfhonderd lopers met hitteklachten. Enkele tientallen wandelaars zijn in het ziekenhuis terechtgekomen.