Très Chic met voltallig personeel naar China

Het personeel van Tres Chic is gisterenmiddag met de Twentebus ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Trés Chic vertrokken naar China, onder andere om daar het atelier te bekijken in Xiamen. (KLIK HIER VOOR HET FOTOALBUM) Ook zullen ze nadat ze Xiamen en omstreken bezocht hebben, doorvliegen naar Beijing. Want wat is een reisje naar China, zonder de wereldberoemde Chinese Muur beklommen en bewandeld te hebben? “Ik heb zelfs nog nooit gevlogen! Ik vind het dan ook erg spannend, maar dit laat ik niet aan mij voorbij gaan!” zegt werkneemster Gerda Smit. Gedurende de gehele reis gaat er zelfs een filmploeg mee van RTV Oost die er een reportage van gaat maken. Deze wordt uitgezonden in 12 afleveringen op de bekende regionale zender. Ze hadden een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Xiamen. Het vliegtuig vertrok om 16.50 uur vanaf Schiphol, en landde op 30 maart om 10.15 uur plaatselijke tijd in Xiamen. Het is een vlucht van ongeveer 12 uur.

Xiamen ligt in het zuidoosten van China, in de provincie Fuian en heeft ongeveer 3,5miljoen inwoners. De gemiddelde maximum temperatuur eind maart ligt rond de 20 graden. Hoe ziet het programma eruit Lisette Kuipers?

 

Niet iedereen was er even blij mee

“Nadat we de koffers verzameld hebben, door de douane zijn en naar de uitgang gaan, staan Brian, Jan Ilona ,Ashow en Foheey ons op te wachten. Op de luchthaven staat een bus voor ons klaar die ons naar het hotel zal brengen. Daar zullen we rond 12 uur, 12.30 aankomen. Het is het Days Inn het hotel and suites Mingfa Xiamen. Det hotel ligt op loopafstand bij het gebouw waarin So Nice bij Trés Chic gevestigd is.

We nemen even de tijd om bij te komen van de lange reis en om ons op te frissen, waarna we naar het  het bedrijf wandelen. Na het bezoek aan het bedrijf gaan we met de bus op pad, laten we jullie iets van Xiamen zien, en stoppen bij een vrij toeristisch wijkje, waar het erg leuk is om rond te lopen/kijken.’s Avonds dineren we bij het buffet in het hotel, zodat iedereen na de tijd vrij is om nog even rond te wandelen of zich terug te trekken op de hotelkamer.

Vandaag gaan we ’s ochtends vroeg al op pad met de bus naar het platteland. Zo zien we hoe het buiten de grote steden is.Ook brengen we een bezoek aan Tianluokeng roundhouses. Dit is een paar uur rijden vanaf Xiamen, de provincie in, dus ook over hobbelende en bochtige bergwegen, maar zo kunnen we ook zien hoe het Chinse platteland eruit ziet.

Afscheid nemen

De roundhouses staan sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst, en zijn een Chinese bezienswaardigheid. Het zijn natuurlijke gebouwen (gemaakt van aarde vermengd met steen bamboe, hout en andere natuurlijke materialen) , rond van vorm en verschillende verdoepingen hoog, waar soms wel tot aan 80 families in wonen.

’s Avonds eten we weer bij het buffet van het hotel, maar dan met het voltallige personeel, dus ook met onze Chinese Collega’s

’s Ochtends staat er niets op het programma. Op loopafstand van het hotel is een typisch lokaal marktje, waar degene die wil naartoe kan wandelen. Dit is een mogelijkheid om te zien hoe de mensen in Xiamen dagelijks leven en handelen. Uitrusten in het hotel kan natuurlijk ook!

’s Middags vliegen we van Xiamen naar Beijing, een vliegreis van 3 uur In de Nederlandse taal wordt nog gesproken van Peking, maar steeds vaker wordt Beijing gebruikt. Het ligt in het noordoosten en is de hoofdstad van China. Beijing heeft bijna 20 miljoen inwoners. De gemiddelde temperatuur in Beijing in april is rond de 20 graden. Beijing heeft vele bezienswaardigheden , waarvan wij er natuurlijk ook een paar gaan bekijken.

We verwachte rond 16 uur in Beijing aan te komen. Hier worden we opgewacht door een buschauffeur, die ons naar het hotel brengt. We verblijven in het Capitla hotel Beijing (dicht bij het Plein van de Hemelse Vreede). Als we in het hotel zijn en er is voldoende tijd, kunnen degene die het leuk vinden nog een wandeling voor de hutongs maken. (Een hutong is een traditionele woonwijk hechte gemeenschap leeft.) Deze wandeling is onder begeleiding van een Nederlandse gids, zodat we er ook uitleg bij krijgen.

’s Avonds dineren we in het hotel, en is iedereen vrij om zich op de terug te trekken wanneer hij/zij dat wenst of zicht op wat voor manier dan ook te vermaken…

De thuisblijvers

Deze dag beginnen we op tijd, en worden we begeleid door 2 Nederlandse gidsen, Inge Jansen en Monique Groeneveld. We wandelen naar en over het Plein van de Hemelse vrede (Tianamen Square.) Dit is een reusachtig plein (880keer 500m), dat in 1959werd aangelegd in opdracht van Mao, las plaats waar miljoenenmassa’s hem zouden kunnen verheerlijken, toen de Volksrepubliek China 10 jaar bestond. Ook Mao’s mausoleum staat op het Plein. .

Zoals we in misschien nog kunnen herinneren kwam het plein internationaal in het nieuws door het studentenprotest in mei/juni 1989 waar één miljoen studenten aan deelnamen, en dat bloedig werd neergeslagen door het leger.

Hierna lopen we door na de Verboden Stad. Dit complex is 750 bij 960 meter groot, en we wandelen van de hoofdingang, door de stad naar de achteruitgang. De Verboden Stad is het keizerlijk paleis; het was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en Qing-dynastie hun rijk bestuurden . Het werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1406 en 1420. Het bestaat uit verschillende paviljoens. De meeste gebouwen die nu te zien zijn dateren uit de 18e eeuw.

Aan de achterzijde van de Verboden Stad moeten we nog een stukje lopen, en daarna stappen we op de fiets!

We fietsen door de hutongs in het oude centrum, en gaan langs de Lama- en Confucuusstempel. Hopelijk hebben we genoeg tijd om de Lamatempel te bekijken , want dat is de wel de moeite waard,, we fietsen langs de Klokken en Trommeltoren en langs de meren van Qianhai . Dit is een fietstocht waardoor je echt het leven in Beijing te zien krijgt. We fietsen terug naar het hotel, waar de fietsen opgehaald worden.

Lunchen doen we ergens onderweg, we dineren in ons hotel.

Deze dag gaan we met de bus, en de Nederlandse gidsen Inge en Monique, naar de Chinese Muur, bij Badaling.Oorspronkelijk was de muur 6000 kom lang, maar het is nooit één volledige muur geweest. Hij is gebouwd ter verdideiging , om allerlei wilde volkeren buiten de deur te houden, over een periode van 2000 jaar. Wij gaan naar het deel dan Badaling genoemd wordt. Dit ligt ongeveer 75 km ten noordoosten van Beijing, het is eht meest bezochte en bekendste deel van de Chinese Muur. Hier gaan we met de muur ook nog een stuk kunnen lopen voor wie dat wil. Het is hier vrij toeristisch, dus het kan erg druk zijn.

Na de lunch rijden we weer richting Beijing, en brengen een bezoek aan het Zomerpaleis. Het werd gebruikt door de keizers als buitenpaleis, voor als het te heet werd in in de binnenstad. Het ligt op de Heuvel van het Lange Leven, aan een kunstmatig aangelegd meer. Het is een gebied van 70.000 m2 , en bestaat uit paleizen, tempels paviljoenen bruggen, pagodus en uitgestrekte tuiten en wandelpaden. We dineren wederom in het hotel, waarna we alweer onze laatste avond in China hebben.

Lisette en Marinus Kuipers

.