Kleur bekennen deel 20: Karen Bornebroek

Ze is geboren in Beuningen en opgegroeid in Hengelo. De kwaliteitscoördinator houdt wel van een feestje en voelt zich thuis op ’n Wegdam. Ze is op dit moment interimvoorzitter van volleybalvereniging Cupido en een van de vele betrokkenen bij de nieuwe plannen met kulturhus de Marke. De voormalig korfbalster komt uit een hechte familie hetgeen uitgebreid aan bod komt:
Karen Bornebroek (41), uitgesproken Bourgondiër, bekent kleur.
(door Raymond Wegdam) 

'Ik kan wel zeggen, ook al ben ik import, dat Hengevelde echt mijn dorp is geworden'

NAAM
Karen Marja Bornebroek, mijn tweede naam komt van mijn tante Maria. Zij wilde graag Marja genoemd worden, en zo geschiedde. Na de puberteit waaide dit weer over en inmiddels heet zij al weer jaren Maria.

De boerderij in Beuningen waar Karen is geboren

GEBOREN
Op 6 september 1974. Mijn geboorteplaats is Beuningen (bij Denekamp), daar hebben wij tot mijn derde levensjaar bij mijn overgrootmoeder, haar zoon Teun en zijn vriend Norbert ingewoond. Voor die tijd was het samenwonen van twee mannen heel bijzonder. Op driejarige leeftijd zijn we verhuisd naar Hengelo, omdat mijn vader daar een baan kreeg aangeboden bij het toenmalige ziekenfonds.

Rechts Karen met haar overgrootmoeder en haar zus Mariëlle

SCHOOL
De Plechelmusschool in Hengelo, ik heb daar een prima tijd gehad. Ik kan mij meneer Loves nog goed herinneren, hij kon prachtig mooi voorlezen. Dan ging ik zo op in het verhaal, dat ik zonder het in de gaten te hebben alsmaar op de tafel zat te krabben. Dat was dus de eerste keer dat ik uit de klas ben gestuurd, maar niet de laatste keer, ha ha!

BEROEP
Kwaliteitscoördinator bij stichting Keender. Ondersteuning verlenen aan 19 scholen waaronder de Petrusschool in Hengevelde. Daarbij moet je denken aan het adviseren rondom de kwaliteit van onderwijs, uitslagen van CITO toetsen analyseren en ga zo maar door.

KINDEREN
We hebben twee kinderen, Hiske (11 jaar) en Jens (9 jaar). Hiske is een lieve, zorgzame en slimme meid met een scherp gevoel voor humor. Ze is graag actief bezig, houdt van sporten, vooral van handbal, lezen, spelletjes en computeren. Ze heeft een duidelijke eigen mening. Ze weet wat ze wil. Dit bleek ook uit het moment dat zij een keuze moest maken voor het voortgezet onderwijs. Zij koos direct voor de Waerdenborch in Goor vanwege hun technische talentstroom.
Jens is een lieve, vrolijke, attente en enthousiaste jongen. Hij is dol op voetbal en is het liefst op het voetbalveld of in de panna op het schoolplein. Hij keept in de E1 en vindt dit geweldig. Eigenlijk houdt hij ook van alle sporten. Hij gaat graag tennissen, skeeleren en nu met het nieuwe beachveld is hij ook in voor alle beachsporten. Jens is thuis iemand die geniet van de gezellige momenten. Als ik aan het koken ben, komt Jens als eerste kijken in de pannen en hoor ik enthousiast (of juist niet) hoeveel zin hij heeft in het eten.

VADER
Mijn vader Ben is al een tijd ernstig ziek, drie jaar geleden spraken de doktoren in maanden. Hij is er gelukkig nog steeds. Pa was op het laatst werkzaam als systeembeheerder bij Amicon in Enschede. Als ik hem moet omschrijven dan denk ik aan een spontane, open, lieve man en ook een Bourgondiër!  Wij vieren van alles, dat zit er bij ons wel in. Als mijn ouders komen, dan komt er bij de koffie echt wel een borrel op tafel, heerlijk. Hij geniet nog oprecht en pakt wat hij pakken kan, daar heb ik wel bewondering voor. Hij was vroeger ook een goede keeper, hij heeft jaren in het eerste elftal; van DOS’19 uit Denekamp gekeept, zijn geboorteplaats, maar ook bij Eilermark, Berghuizen, Enschedese Boys en vanaf 1981 bij BWO. Ook was hij in de jaren 90 enige tijd keeperstrainer bij Heracles Almelo en was nog diverse jaren voorzitter van BWO in Hengelo.

MOEDER
Annie Zanderink, zij voelt zich verantwoordelijk voor alles en iedereen. Ze wil graag dat iedereen het goed heeft en gelukkig is. Ze is belangstellend, betrokken en zorgzaam. Ze was vele jaren werkzaam in de zorg, op het laatst bij Livio als vliegende keep op meerdere locaties. Zij is opgegroeid in De Lutte. Als ik zie hoe zij omgaat met de ziekte van pa, dat doet ze echt geweldig. Hoe zij zich met zijn tweeën hier doorheen slaan, is voor mij een groot voorbeeld. Ma is misschien wel het best te omschrijven als de spil in het gezin.

Vlnr
Achter: Andre, Karen, vader Ben, moeder Annie, zus Mariëlle, Ramon, Lisa, broer Ben
Voor: Tjerk, Jens, Hiske en Teun

BROERS/ZUSSEN
Ik heb een zus en een broer. Mijn zus Mariëlle Esman woont in Hengelo, is nu 44 jaar. We zijn al van jongs af aan twee handen op één buik. Zij is getrouwd met Ramon. Ze hebben een tweeling van 12 jaar, Teun en Tjerk. Mariëlle is heel hartelijk, positief en de beste zus die je je kunt wensen. Ze kan met iedereen opschieten en daar heb je het weer: ook een echte levensgenieter. Zij werkt eveneens in het onderwijs, in het VSO ZMLK (zeer moeilijk lerende kinderen red.)
Dan hebben we mijn 30-jarige broer Ben, echt een nakomeling dus. De denker van de familie en ook in het onderwijs werkzaam, hij is filosofiedocent. Ben woont samen met Lisa en hun zoontje van 3 maanden (Huub) in Utrecht. Ben houdt niet van grote groepen en massale feesten, maar een avondje uit met een etentje, daar kan hij echt van genieten. De laatste tijd gaan Mariëlle, Ben en ik weer af en toe met ons drieën overnachten bij mijn ouders. We praten, lachen en gieren samen wat af, dat geeft altijd een gigantisch lawaai. De buren denken dan vaak dat we met een man of 20 zijn of zo, dan doet onze Ben wel goed mee hoor!

PARTNER
André komt uit Hengelo, we zijn wat je noemt een ‘korfbalsetje’. Hij was de voorzitter van de Hengelose Korfbal Club en ik de aanvoerster van het eerste team. Hij is mijn rots, mijn mannetje en tevens mijn tegenpool en dat heb ik ook wel nodig. Hij brengt rust, relativering en hij is dan ook mijn klankbord. Hij is een zorgzame, lieve vader die altijd tijd vrijmaakt voor de kinderen. Hij werkt bij de Belastingdienst als specialist innovatiebox en transfer pricing.

PERSOONLIJKHEID
Ik ben denk ik iemand die zich verantwoordelijk voelt, dat heb ik van mijn moeder. Ook ben ik wel iemand die een mening heeft en geeft, dat heb ik van mijn vader. Ik wil genieten van de momenten die ik krijg.
 
AAN JEZELF VERBETEREN
Ik zou soms wel eens iets bedachtzamer willen zijn, geduldiger en minder enthousiast. Onlangs was er die bijeenkomst voor het werven van vrijwilligers in de Marke. Het eerste wat André zei op het moment dat ik thuis kwam: “Zo! En waar heb jij je nu weer voor opgegeven?” Ik had mij inderdaad weer enthousiast opgegeven voor de ronselaarsgroep voor het werven van de vrijwilligers van de Marke. Helemaal prima hoor!

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
Elke samenleving bestaat uit verschillende mensen en meningen. Of dit nu een vereniging is, een dorp, Nederland, Europa of de wereld. Je moet het toch met elkaar doen. Samenwerken in plaats van tegenover elkaar staan: Je moet eerst een ander begrijpen voor je zelf begrepen kunt worden.

WAKKER MAKEN VOOR
Alleen als er iemand echt hulp nodig heeft mogen ze mij wakker maken, verder nergens voor!

ÉÉN VANDAAG OF GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN
Eén Vandaag, geen enkel punt van discussie. Goede tijden Slechte Tijden heb ik nooit wat gevonden. Ik ben de laatste tijd meer van de Netflix trouwens, Homeland bijvoorbeeld, fantastisch! Die heb ik samen met Andre gekeken!

DORP OF STAD
Absoluut dorp. De betrokkenheid, het samen vorm geven. Er zijn in de maatschappij vele dorpen op zich. Bij mij was destijds de korfbalvereniging ook een dorp, een soort minimaatschappij. Ik kan wel zeggen, ook al ben ik import, dat Hengevelde echt mijn dorp is geworden. Zoals bijvoorbeeld met de Hengeveldse zomerfeesten wordt wel eens gezegd dat mensen de druk van de gemeenschap voelen en dat er daarom zoveel vrijwilligers zouden zijn. Nou prima toch! De lusten, dan ook de lasten. Als je in het dorp verder niets doet en ook niet op de feesten te zien bent, oké. Anders vind ik: samen doen en samen verantwoordelijkheid nemen is de bakermat van een dorp als Hengevelde.

ERGERNISSEN
De toenemende tegenstellingen, daarbij moet je denken aan de polarisatie in de maatschappij. Mensen moeten meer samenwerken om elkaar te leren begrijpen.

HOBBY’S
Mijn grote passie was altijd korfbal, maar dat gaat niet meer vanwege slijtage in beide knieën. Netflix dan maar, maar ook gezellig uit eten, wandelen, spelletjes doen met de kids en spontaan een drankje doen met de buurvrouw.

BOEK
Ik lees best wel veel, ik zit er dan ook gelijk in. Daar heb ik wel eens last van als ik bijvoorbeeld ga slapen. Het laatste boek waar ik ’s nachts meermalen van wakker werd is “Haar naam was Sarah”.

MUZIEK
Luister ik nooit. In de auto heb ik altijd Radio 1 erop staan en als daar muziek gedraaid wordt, ga ik naar BNR. Ik kan wel genieten van muziek hoor, op een feestje kan ik best wel van alles meezingen op de dansvloer.

ETEN
Dat vind ik een lastige vraag, ik kan moeilijk kiezen. Dan zeg ik tapas, van alles wat dan hoef ik niet te kiezen.

LAND
Ik heb aardig wat gereisd, Israel, Kenia, China, Tanzania en natuurlijk ook vele landen in Europa. Maar kiezen vind ik lastig, ieder land heeft wel zijn charmes, ook in Nederland heb je hele mooie plekken. Ik ging vroeger graag met mijn ouders drie weken op één camping staan, vriendjes maken en zo, super was dat. Afgelopen jaar zijn we met ons gezin naar Noorwegen en Zweden geweest. Ergens helemaal afgelegen een vuurtje maken, prachtig vonden we dit. Dit jaar trekken we via Oostenrijk richting Kroatië en is het de bedoeling dat we eindigen in Praag.

STAD
Rome….of toch Jeruzalem?
Beide steden hebben een diepgaande geschiedenis wat toch wel indruk op mij heeft gemaakt. Het intrigeerde mij meer dan dat ik op voorhand had gedacht. Het idee van de plekken waar Jezus dan gelopen zou hebben. We hebben onze kinderen ook wel laten dopen en vormen. Mijn dochter Hiske wou zelf graag, ik denk zelf dat onze Jens meer zakelijk dacht ha ha!

DIER
Ik heb niet zoveel met dieren. Een nijlpaard dan maar, die vond ik in Tanzania wel grappig.

POLITIEKE PARTIJ
Ik ben niet zo trouw aan een partij. Ik kijk meer naar het verkiezingsprogramma. Als ik op dit moment zou moeten kiezen dan ga ik voor D’66. Het samen doen, daar is hij weer, maar ook het constructief mee denken van deze partij spreekt mij momenteel wel aan.

Karen op het schoolplein van de Petrusschool, dochter Hiske neemt afscheid

TV PROGRAMMA
NetFlix ha ha!  House of Cards, heerlijk. Maar ik moet een tv programma kiezen hè, ik zou het zo echt niet weten, ik kijk zo weinig televisie.

SPORT
Korfbal. Als voorzitter van de volleybalvereniging Cupido zou ik misschien wel volleybal moeten kiezen, maar ik ben dan ook interim. Ik denk dat het beter is om iemand te hebben die het hart volledig bij het volleybal heeft liggen, maar op dit moment is het nu eenmaal zo.
Ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn om enige tijd op korfbal te zitten. Als iedereen hiermee zou beginnen, dan zou iedereen een goede basis hebben voor andere sporten. Je mag namelijk niet dribbelen en niet lopen met de bal, je leert goed vrijlopen, je leert je tegenstander één op één uit te schakelen, maar ook collectief te verdedigen. Dan moet er dus echt sprake zijn van een goede samenwerking tussen mannen en vrouwen.

LEVENSMOTTO
Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. Ik zeg regelmatig  tegen de kinderen: Je hebt geen invloed op het gedrag van een ander, je hebt alleen invloed op hoe jij er mee om gaat.

VAN GAAL OF KOEMAN
Zeker Koeman, André zou Van Gaal zeggen, die vindt hij geweldig. Ik vind Koeman down to earth en daar houd ik wel van. Louis van Gaal vind ik te arrogant.

PETRUSSCHOOL OF DE ALBATROS
Beide scholen vallen onder stichting Keender, dus eigenlijk mag ik het niet zeggen. Maar eerlijkheidshalve gaat mijn gevoel richting de Albatros waar ik meer dan 10 jaar gewerkt heb. Mijn kinderen zullen nu wel zeggen, mam! Maar goed, als ouder ben ik heel erg tevreden over de Petrusschool.

BELGIË OF DUITSLAND
België. Daar is die Bourgondische levensstijl weer hé!  Duitsland is het land van orde en structuur, daar houd ik niet zo van.

HANDBAL OF VOLLEYBAL
Ik heb voor beide sporten wel veel waardering gekregen. Ik ben samen met Ellen Hafkamp leidster bij handbalvereniging WHC. Het nieuwe offensieve handbal, waar ik onlangs uitleg over heb gehad, spreekt mij erg aan. Veel 1 tegen 1 duels waarbij je de tegenstander al op de middellijn opwacht. De E en de F jeugd speelt al een tijd op deze wijze, leuk. Van volleybal vond ik altijd dat de jeugd te weinig beweging kreeg. Ook op dat vooroordeel ben ik inmiddels terug gekomen.

Karen als leidster bij WHC

FACEBOOK OF TWITTER
Ik heb geen van beiden. Ik ben namelijk niet zo attent en als ik dan al die Facebook berichten zie, dan moet ik voor mijn gevoel daar op dat  moment op reageren. Ik heb daar last van, moet ik daar wel aan meedoen denk ik dan, een beetje een struisvogel misschien wel. Ik heb naast de vrienden in Hengevelde drie goede vriendinnen en als ik die twee maanden niet spreek, bel of wat dan ook, is dat geen enkel probleem. Daar zoeken zij niets achter en ik ook niet en dat bevalt mij prima zo.

BIER OF WIJN
Wijn! Alle soorten, als het maar niet zoet is.

EUROPA OF AMERIKA
Europa, al is het alleen maar om de diversiteit.

RUTTE OF WILDERS
Rutte, geen discussie. Geert Wilders zet mensen tegenover elkaar in plaats van naast elkaar.

SNEEUW OF HITTEGOLF
Hittegolf: kan ik mooi de barbecue aansteken!

HERACLES OF FC TWENTE
Als ze tegen elkaar moeten spelen dan kies ik voor Heracles. Ik kies graag voor de underdog al is die verhouding sinds dit seizoen misschien anders geworden. Wat underdogs betreft heb ik dan ook genoten van dit Europees Kampioenschap voetbal. ’s Morgens met de kinderen op YouTube al die filmpjes bekijken van die Ieren, de saamhorigheid van die IJslanders, heerlijk.

ENGELS OF DUITS
Dan kies ik heel snel voor Engels. In het vervolgonderwijs had ik als leraar Duits meneer Japin. Ik ben door hem regelmatig de klas uitgestuurd omdat ik weer eens de slappe lach had. BORNEBROEK RAUS! Klonk het dan, te veel gelachen.

OP VAKANTIE OF THUIS BLIJVEN
Op vakantie gaan, heerlijk. Veel zien, veel meemaken; ik verheug mij er nu al weer op.

VOOR DE KLAS OF KWALITEITSCOÖRDINATOR
Kwaliteitscoördinator. Ik heb nu zo’n mooie baan dat ik me niet voor kan stellen dat het nog beter kan. Ik heb gigantisch veel uitdaging en vrijheid en wat contact met de kinderen betreft is er altijd nog houtdorp, leidster bij WHC en mijn eigen Jens en Hiske natuurlijk!

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.