“60% moet meedoen voor verglazing buitengebied”


Links directeur van Cogas de heer Grootenboer met naast hem wethouder Ben Eshuis

Vanavond was in het gemeentehuis in Goor de bijeenkomst: “Glasvezel in het buitengebied”. Wethouder Ben Eshuis opende de avond met een korte introductie over de avond en benadrukte het belang van glasvezel in het buitengebied van de Hof van Twente. Hij gaf het woord aan Piet Grootenboer, directeur van Cogas Kabel Infra BV. Hij benadrukte dat hij namens Cogas als doel heeft gesteld om heel het buitengebied van Twente integraal te verglazen. Wel zijn hier twee voorwaarden aan verbonden. Eén: Cogas moet de provincie overtuigen dat ze het kunnen, zij moeten namelijk geld beschikbaar stellen voor subsidie, hetgeen in feite een soort lening betreft. Twee: Het hele model kan alleen in werking treden als 60% van de bewoners in het buitengebied van de nog niet verglaasde gebieden meedoet.
Een bezoeker vroeg of elk huis aangesloten wordt op glasvezel, aangezien Grootenboer van Cogas aangaf integraal glasvezel aan te willen sluiten. Hierop zei Grootenboer: "Als u twee kilometer na het laatste huis mét een glasvezelaansluiting woont, achter het spoor, dan krijgt u geen glasvezel. Toch stellen wij als doel om iedereen op glasvezel aan te sluiten.

Bezoekers gaven aan graag glasvezel te krijgen. “Ik kan op dit moment geen WiFi aanbieden aan klanten op mijn camping, hierdoor blijven mensen weg.” Een ander zei: “Als mensen een boeking willen maken bij mijn hotel, dan kijken ze of er internetaansluiting is. Dat kan ik ze nu niet bieden en zal met een ander hotel uitkiezen.” Ook de melkrobot die van afstand bestuurt moet worden kwam ter sprake, sommige agrariërs hebben hier nu nog moeilijkheden mee wat betreft internetverbinding. "En wat te denken in de toekomst over zorg op afstand, smart tv, de huidige abonnementen zijn hiervoor in de toekomst ontoereikend" volgens Piet Grootenboer.
 
Weer een andere bezoeker gaf aan dat ze het ongelijk vindt dat de bebouwde kom gratis glasvezel krijgt, en bewoners in het buitengebied fors moeten betalen voor een aansluiting. Ben Eshuis reageerde hierop: Feitelijk heb je gelijk, er is ongelijkheid wat dit betreft. Maar glasvezel is geen nutsvoorziening, het valt onder de telecomwet en dat is een vrije markt. De markt mag niet verstoord worden met subsidies. Of er subsidie komt is nog afwachten, hier moet Brussel nog mee instemmen. Eén ding is wel zeker, gaat deelname omhoog, dan gaan de kosten per woning omlaag. Gaat deelname omlaag, dan gaan de kosten per woning omhoog, dat deels door burgers moeten worden betaald. Als je denkt, ik wacht en wanneer het in mijn straat ligt dan meld ik me wel aan en dit scheelt kosten. Dan kom je bedrogen uit. "Dan moet er voor jouw huis apart een graafploeg komen, apart de grond los worden gehaald, waardoor de kosten veel hoger zullen zijn dan wanneer je vanaf het begin meedoet", gaven de heren van Cogas aan.  Hoe gaat de Cogas de komende periode te werk voordat eind dit jaar eventueel de eerste schop in de grond kan?

- Afronden haalbaarheidsonderzoek
- Subsidievoorwaarden definitief
- Subsidieaanvraag
- Toekenning subsidie
- Start vraagbundeling
- 60%? Starten met verglazen