Vrijwillige Seniorenvoorlichters op huisbezoek bij 75-plussers in de Hof van Twente

In de Hof van Twente zijn vorig jaar maar liefst 217 preventieve huisbezoeken onder de naam SOEK (Senioren Op Eigen Kracht) afgelegd door 14 vrijwillige seniorenvoorlich(s)ters van de Stichting Welzijn Ouderen.

Het doel van deze bezoeken is van de ouderen te horen hoe het met hen gaat. Hoe redt men zich. Waar is men tevreden over en waar heeft men behoefte aan? Met de meeste ouderen in de Hof van Twente die zijn bezocht, gaat het relatief goed. Zij gebruiken het seniorenbezoek om informatie te krijgen over activiteiten of voorzieningen die zij denken gaan gebruiken.  Diegenen met wie het minder goed gaat, zijn door het bezoek voorzien van informatie en worden waar nodig door de ouderenadviseur van de Stichting Welzijn Ouderen verder geholpen naar optimale zelfredzaamheid en minder sociaal isolement.  

Over het algemeen is de bezochte oudere tevreden over zijn woning en woonomgeving. Ook de zelfredzaamheid is hoog te noemen ondanks dat gemiddeld één op de vier ouderen enige beperkingen ervaart op het gebied van gezondheid.

Wat opvalt is dat 19 % aangeeft problemen te hebben met ernstige vergeetachtigheid, somberheid en gespannenheid. Ook is 12% de afgelopen drie maanden gevallen. Dit zijn zaken waar de Stichting Welzijn Ouderen Hof van Twente verdere aandacht aan zal besteden in de toekomst.

Vrijwel alle bezochte ouderen hebben het bezoek als zinvol en nuttig ervaren. Een huisbezoek door iemand die de tijd heeft om te luisteren en die in een rustig tempo veel informatie kan verstrekken wordt als positief ervaren.

Ook dit jaar zullen de seniorenvoorlich(s)ters op pad gaan om  de ouderen geboren in het jaar 1923, 1924  als ook de ouderen geboren in 1937 te bezoeken om van hen  te horen hoe het men hen gaat. Er zijn 10 nieuwe seniorenvoorlichters bijgekomen,  in totaal zullen 24 seniorenvoorlichters de bezoeken afleggen dit jaar. Het project SOEK is in samenwerking met de GGDTwente tot stand gekomen.

Heeft u  nog vragen over het project SOEK of wilt u het rapport met de uitkomsten van vorig jaar ontvangen, neemt u dan gerust contact met ons op.
De rapportage kunt u ook vinden op onze website: www.swohofvantwente.nl
We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur op
0547-260053
of via de mail; info@swohofvantwente.nl