Vertrek paasvuur morgen 20.00 uur


De Culturele Werkgroep Markering organiseert ook dit jaar weer een paasvuur. Morgen kunnen er vanaf 19.45 uur bij sporthal de Marke lampionnen worden gekocht.  Vervolgens start om 20.00 uur de optocht richting het Hengeveldse paasvuur aan de Needsestraat. Onder begeleiding van enthousiaste drummers is er wederom, net  als andere jaren de traditionele lampionnenoptocht via de Needsestraat, waarbij de Paaskip & de Paashaas niet zullen ontbreken. Aan Ben Eshuis de eer om het Paasvuur 2014 aan te steken. Net als vorig jaar is het mogelijk bij de Poasboake een drankje te kopen. Klik hiervoor de fotoreportage van afgelopen jaar.Het aansteken van een paasvuur is een oud ritueel dat in delen van Europa voorkomt. Op eerste of tweede Paasdag worden in een deel van Europa paasvuren aangestoken.

De noordgrens van het gebied waarin dit volksgebruik plaats vindt, loopt door Denemarken en de zuidgrens door Zwitserland en Oostenrijk. Het oosten van Nederland is de westgrens en de oostgrens loopt oostelijk van de Harz. Maar ook buiten dit gebied worden paasvuren ontstoken.

Het paasvuur is waarschijnlijk voor voorchristelijke origine (mogelijk uit de Oudsaksische godsdienst en de Germaanse mythologie of overgenomen van andere Indo-Europeanen[1]), maar kreeg later na de kerstening een Christelijke invulling als het licht van Pasen en teken van de Verrijzenis van de Zoon van God, het licht der wereld. Oorspronkelijk vaak een eerbetoon aan de godin Ostara op haar gewijde offerplaatsen[2], werd het vuur een symbool van de overwinning op de dood door Christus' Verrijzenis met Pasen. In Duitsland wordt op de paasvuren ook een pop of figuur als Judas Iskariot symbolisch verbrand. In twee steden in Duitsland zijn nog de Germaanse vuurraderen van de nachtevening gebruikelijk die aan het nog algemener verspreide paasvuur verwant zijn: brandende houten raderen worden van een berg afgerold